Zsiday Viktor: mi a járvánnyal a terv? Hadd tudjuk meg végre!

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Zsiday Viktor szerint alapvetően két forgatókönyv lehetséges jelen helyzetben:

  1. A kezdeti hullámot visszaverve újraindítjuk a gazdaságot és az életet, eközben folyamatosan figyelve minden új fertőzésre, amelyeket számtalan teszttel, kontaktuskereséssel felderítünk és a lehető leggyorsabban izolálunk és megpróbáljuk így kihúzni, amíg nincs oltás. Nyilvánvalóan addig sincsenek tömegrendezvények, fesztiválok, mozi, a lakosság maszkban jár, és megmarad a távolságtartás.
  2. A másik lehetőség a svéd modell. Elkülönítjük az időseket és a betegeket, a lakosság többi részét óvatosságra kérjük fel, de alapvetően hagyjuk, hogy éljék életüket, és szép lassan átmenjen rajtuk a vírus, így szerezve nyájimmunitást, és ha ez megtörtént, akkor lassan ki lehet engedni a sebezhetőbbeket, idősebbeket is.

A befektetési véleményvezér szerint az első verziónál reménykedhetünk, hogy talán kihúzzuk addig, amíg lesz oltás, és csak pár száz embert veszítünk, de cserébe takaréklángon megy a gazdaság sokáig és könnyen lehet, hogy még több 4-6 hetes teljes lezárásra lesz szükség. A második esetben garantáltnak tűnik pár tízezer halott, de talán a gazdaság jobban viseli majd, kevesebb a tartós munkanélküli és nem lesz olyan mély az összeomlás.

Zsiday Viktor szerint az első lehetséges forgatókönyv esetében azt kellene látnunk, hogy a kormányzat már most képezi azokat a csapatokat, amelyek majd a kapcsolatkeresést végzik, tucat számra építi ki a gyors tesztelésre alkalmas pontokat – ezek nélkül ugyanis a gazdaság újranyitásával garantált a betegség berobbanása. Érvelése szerint mivel ezt nem látjuk, nem ez a kormány terve.

A második forgatókönyv esetében fel kell készíteni az ellátórendszert a hatalmas megterhelésre. Zsiday szerint ezt látjuk, de nem ez van kommunikálva, és nem ez történik, hiszen kijárási korlátozás van érvényben Magyarországon, be vannak zárva az iskolák és mindenki otthon kuksol.

Éppen ezért szerinte el kéne dönteni, hogy melyik úton megyünk előre, és az is jó lenne, ha valóban felnőttnek nézve a lakosságot  ezt kommunikálnák is, mert akkor tudhatnák az egyes szereplők, hogy mire számítsanak. Így ugyanis gazdaságilag nem lehet tervezni.

A befektetési szakember szerint a magyar megoldás még nem látszik:

egyrészt óriási kórházi ágyfelszabadítás van, ami a svéd modellre utal, ugyanakkor a miniszterelnök május eleji tetőzésről beszél, de az meg nagyon komoly kontrollt fog igényelni nyáron, ennek meg nincsenek meg az előfeltételei.

Zsiday szerint egy dolog biztos: olyan verzió nincs, hogy újranyitjuk a gazdaságot és semmit nem csinálunk, de mégsem terjed a járvány. Éppen ezért fontos lenne eldönteni, vagy ha eldönteni nem lehet, akkor megtudni, hogy Magyarország milyen módon fogja kezelni a járványt. A svéd úton, vagy a koreain megyünk tovább. Abban az esetben ugyanis, ha nem tudjuk mi a járvánnyal a terv, akkor nem tudunk a gazdaságban sem tervezni.

Mi a terv? Hadd tudjuk meg végre!

– zárta sorait Zsiday Viktor.