WHO-főigazgató: A legrosszabb még hátravan

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatójaFotó: Fabrice Coffrini/AFP

Az új koronavírus járványában a legrosszabb még hátravan – nyilatkozta hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben az MTI hétfő esti híradása szerint. 

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz ugyan nem részletezte, de feltehetően arra célzott, hogy az új koronavírus idáig nem robbant be a fejlődő országokban – különös tekintettel Afrikára, ahol az egészségügyi ellátórendszerek elmaradottabbak, mint a többi kontinensen.

A világjárványban eddig világszerte csaknem 2,5 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 koronavírussal és több mint 167 ezren haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegségbe.

Gebrejeszusz szerint az új koronavírus sok tekintetben hasonlít az 1918-ban kitört, csaknem 100 millió emberéletet követelő spanyolnáthához, de az emberiség ma sokkal jobban fel van készülve az ilyen járványok kezeléséhez, és rendelkezésünkre áll olyan technológia, amely segít elkerülni egy hasonló válságot. Ezzel együtt a vírust Gebrejeszusz szerint még mindig sokan alábecsülik, pedig még mindig nem mindenki érti teljesen pontosan a működését. 

A főigazgató kitért arra is, hogy az Egyesült Államok kihátrált a szervezet mögül, és megszüntette a támogatását, amiért túlzottan megnőtt Kína befolyása a döntéshozásban. 

Gebrejeszusz szerint az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) 15 szakembere vett részt a WHO munkájában január óta, akiket folyamatosan tájékoztattak a kínai járványügyi helyzetről, így az amerikaiak minden információ birtokában voltak január óta, nem áll meg a vád, hogy a szervezet visszatartott, vagy eltérített volna információkat az Egyesült Államoktól, vagy bármely más országtól. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.