Vr a jgen, eltrt arccsont, kis hjn amputlt lb

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

A sportolk szmra nem is trtnhet rosszabb, mintha slyos srlst szenvednek, gy a tovbbi plyafutsuk, a meglhetsk is veszlybe kerl. A trtnelem sorn sajnos j pr kimondottan komoly srls trtnt, amely valamilyen mdon megvltoztatta egy-egy sztr lett. sszegyjtttk a legdurvbb srlseket, a sorozat els rszben az Egyeslt llamok sportplyin nztnk krbe. 1. rsz:

A trtnelem sorn az amerikai sportokat tekintve is elkpeszt mennyisg slyos srls trtnt, ezek kzl vlasztottunk ki most tz esetet. Csak ers idegzet olvasinknak ajnljuk a videk megtekintst:

1. Malarchuk azt hitte, hogy meg fog halni

1989-ben a 27 ves Clint Malarchuk az szak-amerikai profi hokiligban (NHL) szerepel Buffalo Sabres kapusa hatalmas szerencsnek ksznheten maradt letben. Malarchuk tcsszott a hossz oldalra, ahol a vendgek csatra, Steve Tuttle rkezett, nyomban a Sabres vdjvel, Uwe Krupp-pal. A nmet bekk egy tkzssel prblta semlegesteni Tuttle-t, aki nekiesett a kapunak, kzben a korcsolyjnak pengje elvgta Malarchuk nyaki tert, amibl szkktszeren elkezdett spriccelni a vr. A kapus ksbb azt nyilatkozta, hogy azt hitte, meg fog halni. Vgl szerencsre nem gy trtnt, ami Jim Pizzutellinek, a Sabres ernlti edzjnek volt ksznhet, aki vietnmi vetern mltjbl addan el tudta ltni a kapust. A hokis vgig eszmletnl volt, egszen a beavatkozsig. sszesen tbb mint 300 ltssel kellett sszevarrni az ereket s a nyakt, amin egy 15 centis seb keletkezett. Msfl liter vrt vesztett. Ennek fnyben egszen flelmetes, hogy 10 nappal ksbb mr ismt llt a Sabres kapujban. Igaz, ksbb depresszis s pnikbeteg lett.


2. Zednik nyakt is a korcsolya pengje vgta el

2008-ban hasonl eset trtnt az NHL-ben, mint anno Malarchukkal. A Buffalo Sabres a Florida Pantherst fogadta. A harmadik harmad kzepn a vendgek csapatkapitnya, Olli Jokinen prblt a sarokban tkzni Clark MacArthurral, de ez olyan szerencstlenl sikerlt neki, hogy ellenfele lba kibillentette az vt is, ami felvgdott, a korcsolyjnak pengje pedig az arra jr csapattrs, Richard Zednk nyakt tallta el. A szlovk jtkos is elesett, de mieltt fldet rt volna, mr tekintlyes mennyisg vrt vesztett. A vetern szlsnek volt annyi llekjelenlte, hogy odakorizzon a kispadhoz, ahol gyorsan elszortottk az artrit. Krhzba szlltottk, stabilizltk az llapott, majd megoperltk, valjban egyltaln nem is volt veszlyben az lete.


3. Boychuk szemhjt kilencven ltssel varrtk ssze

2020-ban is volt az els ketthz hasonl szrny eset: a New York Islanders htvdjnek, Johnny Boychuknak kilencven ltssel varrtk ssze a szemhjt. A Montreal Canadiens elleni meccsen Boychuk htulrl meglkte a finn jtksot, Artturi Lehkonent, aki ettl elre dlt, s kzben lba htralendlt, a korcsolyjval pedig felvgta Boychuk szemhjt. Az Islanders hokisa azonnal az ltzbe sietett, s szerencsre vgl kiderlt, hogy a szeme nem srlt meg.4. Fiala srlse utn a meccs is flbeszakadt

A jgkorongban sem csak a korcsolya pengje tud sajnos slyos srlst okozni. 2017-ben a St. Louis Blues a Nashville Predators csapatval csapott ssze az NHL-ben, amikor vendgek svjci jtkosa, Kevin Fiala slyos lbsrlst szenvedett – a bal lba furcsa szgben csavarodott el – , miutn a palnknak tkztt. A meccs percekig llt, Fialt hordgyra rgztve kellett levinni, majd azonnal krhzba szlltottk.5. Livingston felllt a padlrl

2007-ben a Los Angeles Clippers a Charlotte Bobcats ellen lpett plyra az NBA-ben. A Los Angeles-i klub irnytja Shaun Livingston ziccert rontott, majd rosszul rt talajt. A klasszisnak elszakadt az ells s htuls keresztszalagja, valamint kificamodott a trde. Ennek ellenre visszatrt a plyra, st, 3-szoros bajnok lett s tavaly vonult vissza.6. Hayward borzaszt bokatrse

2017-ben a Cleveland Cavaliers-Boston Celtics NBA-nyitrangadn a vendgek nyron szerzdtetett sztrja, Gordon Hayward borzaszt bokatrst szenvedett. A hatodik percben egy belbblt labdrt ugrott fel, a fldet rse viszont annyira rosszul sikerlt, hogy ripityra trte a spcsontjt s a bal bokjt. Hayward az eset utn szinte napra pontosan egy vet hagyott ki, s a 2018-19-es szezont mr vgig jtszotta (10 meccset hagyott ki, ami NBA-szinten szinte semmi).


7. Nurkic bal lbban ketttrt a csont

Egy jabb nem is olyan rgi brutlis srls Jusuf Nurkic, a Portland Trail Blazers sztrja 2019-ben a Brooklyn Nets elleni sszecsaps hosszabbtsban szenvedett lbtrst. A bosnyk kosaras megcsszott az egyik Nets-jtkos cipjn, mghozz olyan szerencstlenl, hogy a bal lbban egybl ketttrt a csont. A jtkos mr szeretett volna visszatrni, de ppen akkor lphetett volna plyra, amikor a koronavrus-jrvny miatt felfggesztettk a kzdelmeket.


8. Kis hjn amputltk Miller lbt

2017-ben az NFL-ben a New Orleans Saints-Chicago Bearst sszecsapson vendgeknl slyos srlst szenvedett Zach Miller. Millernek kifordult a trde, s krhzba szlltottk. A srls annyira komoly volt, hogy a meccs utn srgssgi beavatkozst kellett vgrehajtani, hogy megmentsk Miller lbt. Szerencsre helyre tudtk lltani a vrkeringst a srlt lbban, gy sikerlt megmenteni. sszesen egybknt kilenc opercira volt szksg, 23 napot tlttt a krhzban. Msfl vvel a horrosrlse utn jelentette be a visszavonulst.9. Hurns bokjra rossz volt rnzni

2019-ben a Dallas Cowboys-Seattle Seahawks NFL-rjtszsban brutlis bokasrlst szenvedett Allen Hurns. A Dallas elkapjt mg a mrkzs napjn megmtttk, ugyanis a bal bokja termszetellenes helyzetben llt az tkzst kveten.


10. Eltrt Stanton arccsontja

2014 szeptemberben az MLB-ben Giancarlo Stantont, a Miami Marlins egyik legjobb jtkost slyos srlsekkel szlltottk krhzba, miutn a Milwaukee Brewers dobjtkosa, Mike Fiers arcon tallta a tbb mint 140 km/h-s sebessggel repl labdval. Stanton rvid idre az eszmlett is elvesztette, a krhzba szlltst kveten kiderlt, hogy tbb helyen eltrt az arccsontja s tbb foga is kitrt.