Vltozhat az idseknek jr idsv a boltokban

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Mdosulhat a 65 v felettiek szmra kiszabott vsrlsi idsv a boltokban a jelenlegi hromrs, kizrlagos idtartam rvidlsvel s a szombati nap korltozsainak eltrlsvel – rteslt a Magyar Nemzet.

Ipargi krkben egyre gyakrabban felmerl annak lehetsge, hogy a kormny hajlik a 65 v felettieknek szl vsrlsi idsv finomtsra, ahogy azt mr a bevezetsekor is krtk a kiskereskedelmi szereplk – rja a Magyar Nemzet. gy tudjk, mra bebizonyosodott: teljesti kldetst a kijrsi korltozsok elrendelsekor bevezetett korosztly szerinti elklnts a boltokban. Az tlag fogyaszt alkalmazkodott az j idbeli szablyokhoz, vagyis megvalsul a koronavrus ltal veszlyeztetettebb idsek vdelme a forgalmas zrt terekben, ami tovbbra is mrvad a jrvny elleni vdekezs idejn.

Azonban a piaci tapasztalatok szerint a reggeli idsvban, nyitstl 9 rig az elmlt hetekben nagyon megntt az lelmiszerzletek forgalma, s nem egy helyen sorlls alakul ki az arnyos, biztonsgosan elosztott bejuts rdekben. A bolti forgalom a hromrs specilis szakaszban – amikor egybknt tovbbra is jelents lenne az rtkests, fknt a ht vgn – ltvnyosan cskken 12 rig. Dlben viszont ismt megindult flfel a ltogatottsg, amikor zrsig az aktv korakat fogadjk a bevsrlhelyek. gy tnik, hogy a korltozott idtartam miatt tlsgosan koncentrltt vltak a 65 v alattiaknak elrhet idszakok a nap sorn, ezrt a vdekezssel kapcsolatos stratgia mentn idomulhatnak az eddigi elrsok az aktulis viszonyokhoz.

A lap informcii szerint nemzetkzi mintra a jvben kt rra vltozhat a 65 v felettiek ltal a bolti vsrlsra kizrlagosan fordthat id dlelttnknt, szombatonknt pedig teljesen megsznhet. Vagyis az els ht vgi napon mindenki szmra visszallhat a korbban megszokott menetrend a csaldi idtltsre val kszlds eddigi szoksaival. Eszerint szombaton az idsebbek is mehetnnek vsrolni, de tovbbra is tancsos otthon maradniuk akkor, amikor sokan vannak az ruhzakban. Ez ugyanakkor mr nem jelenthet htrnyt szmukra, mivel a friss ru beszerzshez a mr kialakult szocilis tmogatsi rendszer – pldul az nkormnyzatok szolgltatsa, miszerint segtsget nyjtanak a nyugdjasok vsrlsaihoz, vagy a csaldtagok, szomszdok kzremkdse, illetve a folyamatosan elrhet mozg rusts – lehetv teszi, hogy k se maradjanak elltatlanul htfig.

Mivel a kereskedelemben nap mint nap felelsen kezelik a jrvnyhelyzetet, illetve a vsrlk java elsajttotta mostanra az otthonmaradssal jr felels trsadalmi hozzllst, felkszlten a tmeges megbetegedsekre, fontolra veheti a kormny az enyhtst – rja a Magyar Nemzet nem hivatalos forrsokbl szrmaz rteslsek alapjn.