Vget rt a ftsi szezon: Magyarorszg elltsbiztonsga zavartalan

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

A telet megelz gondos felkszlsnek ksznheten az elmlt hnapokban is folyamatos volt a magyar csaldok s vllalkozsok gzelltsa. Br a hivatalos ftsi szezon prilis 15-n vget rt, a hazai fldgztrolkban kzel 3 millird kbmter tartalk maradt – olvashat azInnovcis s Technolgiai Minisztrium sajtkzlemnyben.

A 60 szzalkos tltttsg a kvetkez ftsi idszak elltst is megalapozza. A kereskedk troli kapacitslekts irnti rdekldse tovbbra is magas. Eddig az sszes meghirdetett ves kapacitsra tljegyzs volt, s a maximlis mennyisget sikerlt rtkesteni. A vrhat kereskedi s az egyetemes szolgltati feltltsekkel szmolva ismt cscskzeli troli tltttsggel indulhat majd a 2020/21-es tli idszak.

Magyarorszg folyamatos fldgzelltsa jelenleg a stabil hazai kitermels mellett Ausztria, Szlovkia s Ukrajna fell biztostott. A kormny komoly erfesztseket tesz a gzellts diverzifikcija, az elltsbiztonsg tovbbi erstse rdekben – nyilatkozta Kaderjk Pter, az Innovcis s Technolgiai Minisztrium energia- s klmapolitikrt felels llamtitkra.

Nyomsmr a Fldgzszllt Zrt. csandpalotai mrllomsn (illusztrci)Forrs: Origo

A horvt LNG terminlhoz s a Trk ramlat meghosszabbtshoz ktd beruhzsoknak ksznheten vrhatan 2021-tl Horvtorszg s Szerbia irnybl is rkezhet majd fldgz. Lehetsges j forrst jelentenek a Fekete-tengeri gzmezk, ahonnan a romn fejlesztsek sikeressgtl, elrehaladstl fggen mr akr 2024-ben megkezddhet a szllts.

A kormny a Klma- s Termszetvdelmi Akcitervben is elktelezte magt a rezsicskkents fenntartsa s az elltsbiztonsg tovbbi fejlesztse mellett. Mindent megtesznk annak rdekben, hogy a magyar fogyasztk megfizethet ron s megbzhatan fthessk otthonaikat, jussanak hozz a vllalkozsok mkdtetshez szksges energiahordozkhoz – fogalmazott Kaderjk Pter.