Veszlyeztetett migrnsokat engednek el a tborokbl Mexikban

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Egy mexikvrosi brsg a koronavrus-jrvny miatt elrendelte az ids, beteg vagy ms okokbl veszlyeztetett migrnsok azonnali elengedst a tborokbl helyi id szerint pnteken.

A trvnyszk arrl is rendelkezett, hogy az llami tborokban tegyenek vintzkedseket a jrvny terjedsnek megfkezse rdekben, s vizsgljk meg lakikat. Egyelre nem tudni, hogy a dnts hny embert rint.Az els kt hnapban 22 ezer, hivatalos dokumentumokkal nem rendelkez klfldit fogtak el Mexikban. Mrcius vgig 17 ezer menedkkrelmet nyjtottak be az illetkes hatsgoknak a latin-amerikai orszgban, 34 szzalkkal tbbet, mint az elz v hasonl idszakban. Azonban az elmlt hetekben a vilgjrvny vget vetett a nvekv tendencinak: prilis els felben mindssze 548 menedkkrelmet adtak be a hatsgoknak hivatalos adatok szerint, mg mrciusban mg sszesen 5300 krelem rkezett be.
Havonta emberek tzezrei ksrlik meg az tkelst Mexikbl az Egyeslt llamokba. Nagy rszk a szegnysg s az erszak ell menekl Guatemalbl, Hondurasbl s Salvadorbl.

Havonta emberek tzezrei ksrlik meg az tkelst Mexikbl az Egyeslt llamokba.Forrs: AFP/NurPhoto/David Peinado

Washington tavaly mindegyik rintett llammal megllapodst kttt az illeglis bevndorls megfkezse rdekben.

A koronavrus-jrvny miatt az Egyeslt llamokban s Mexikban is felfggesztettk a menedkkrelmek feldolgozst. Emellett az amerikai-mexiki hatr jelents rszt lezrtk a szemlyforgalom eltt, s hasonl a helyzet a guatemalai-mexiki hatron is.