Végre megvan, hogy mehetnek idén a magyarok Horvátországba nyaralni

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Horvátország már egyeztetéseket folytat Csehországgal egy „turistafolyosó” létrehozásáról, azoknak a turistáknak a számára, akik igazolni tudják, hogy nem fertőződtek meg a koronavírussal. Egy hasonló modell működhet az osztrák és a magyar turisták számára is.

Már egyeztettünk Csehországgal arról, hogy tegyenek javaslatokat, és mi is megtesszük a mieinket,

mondta Cappelli az állami HRT rádióadó egyik műsorában. A kezdeményezés cseh utazásszervezők részéről érkezett, az elképzelés lényege, hogy akik igazolják, hogy nem fertőzöttek, repülőgéppel vagy akár autóval is beutazhatnak Horvátországba.

Nagyban függünk a külföldi turistáktól, ők adják a teljes turizmus 90 százalékát Horvátországban,

mondta a miniszter.

Múlt héten a horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic a Twitteren azt írta, hogy a horvát és a cseh turisztikai miniszter egy kölcsönösen elfogadható modellt dolgoz ki arról, hogyan érkezhetnek cseh turisták Horvátországba nyaralni, a helyi média írta erről a tervről, hogy egy hasonló modell működhet osztrák és magyar turisták számára.

Horvát egészségügyi hivatalok óvatosan fogalmaztak a témával kapcsolatban, kiemelve, hogy olyan országokból, ahol a horvátországinál több megbetegedés fordul elő, turisták nem utazhatnak be Horvátországba.

Horvátországban a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat május 4-ig hosszabbították meg nemrég, aszerint tilos minden tömegrendezvény, és az üzletek nagy része is zárva van, kivéve az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat, benzinkutakat.

A turizmus a horvát GDP ötödét adja, tavaly közel 20 millió turista érkezett az országba, köztük 700 ezren Csehországból.

(Krone)

Címlapkép: Matthew Baker/Getty Images