Utcai összecsapások voltak a kijárási tilalmat megszegők miatt

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

Egyes romániai közösségekben nehezen viselték az ortodox húsvéti ünnepekre is érvényes kijárási korlátozásokat, Vajdahunyadon utcai összecsapásra is sor került a rendfenntartók és a korlátozásokat megszegők között.

Romániában a lakosság több mint 85 százalékát kitevő ortodox vallásúak a húsvéti ünnepek alkalmából otthon vehették át szombaton este a papoktól és az egyház önkénteseitől az ünnepi pászkát és a Jeruzsálemből érkező szent lángot. Nem mindenütt sikerült érvényt szerezni a járványügyi intézkedéseknek.

Ortodox pap és két segítője a Jézus Krisztus kereszthalálát felelevenítő nagypénteki szertartáson vesz részt a bukaresti Szent Miklós-templomban 2020. április 17-én. A görögkeleti egyházak idén április 19-én ünneplik a húsvétvasárnapotForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A legsúlyosabb eset egy vajdahunyadi tömbháznegyedben történt, ahol egy ok nélkül az utcán tartózkodó részeg ember szembe szállt az őt megbírságolni próbáló rendőrökkel. A hangoskodás következtében több tucat ember hagyta el a lakását, és szállt szembe a rendőrökkel. A háborgó csoport kövekkel dobálta az egyenruhásokat, és két rendőrautót megrongált. A rendőröknek a csendőrség segítségét kellett kérniük.  Az eset kapcsán kilenc személyt bekísértek.

Ortodox papok a Jézus Krisztus kereszthalálát felelevenítő nagypénteki szertartáson az Ortodox Patriarchális-székesegyház előtt Bukarestben 2020. április 17-énForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A hatóságok sok helyen a közösségi portálokon posztolt élő közvetítésekből értesültek a kijárási korlátozások megszegéséről. A képsorok helyenként utcabálról vagy utcai tábortűzről, vagy hívekkel megtartott egyházi szertartásról árulkodtak. Kolozsvár legnagyobb ortodox templomában például hívek tucatjai gyűltek össze a húsvéti istentiszteletre. A szertartást végző papot megbírságolták.

Ortodox hívő mobiltelefonján követi az Ortodox Patriarchális-székesegyházból közvetített nagypénteki misét Romániában 2020. április 17-énForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

 A vasárnap kora délután közzétett legfrissebb hivatalos adatok arról árulkodnak, hogy Romániában az elmúlt 24 órában sem gyorsult a betegség terjedése. Az országban eddig 8746 koronavírus-fertőzést észleltek, 328-cal többet, mint egy nappal korábban. A stratégiai kommunikációs törzs által nyilvánosságra hozott 

adatokat azonban ahhoz is viszonyítani kell, hogy az elmúlt 24 órában csak 2620 vírustesztet végeztek, fele annyit, mint egy nappal korábban. 

Nelu Tataru egészségügy-miniszter a Digi24 hírtelevíziónak elmondta: a szokásosnak tekinthető adatok nem adnak még okot a kijárási és gyülekezési korlátozások lazítására. Hozzátette, hogy a járvány továbbra is terjedési szakaszában van Romániában.

Nelu Tataru, a román egészségügyi miniszterForrás: Facebook

 A vasárnapi hivatalos adatok szerint a regisztrált fertőzöttek mintegy 5 százaléka, 434 személy halt bele a fertőzésbe, számuk az elmúlt napon 17-tel emelkedett. 

A fertőzöttek mintegy 22 százalékát, 1892 személyt nyilvánították gyógyultnak. Az elmúlt napon 162-en hagyhatták el a kórházat.  A stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint tovább apadt az elkülönítettek száma. Jelenleg kevesebb mint 18 ezren vannak intézményes karanténban, és alig több, mint 47 ezren lakhelyi elkülönítésben. Külföldön 732 román állampolgárnál állapították meg a fertőzést, közülük 61-en haltak bele a kórba, 11-en meggyógyultak.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál először mindenkit alaposan kikérdeznek az asszisztensekForrás: MTI/Veres Nándor

Továbbra is Suceava a legfertőzöttebb megyéje az országnak. 

Itt jegyezték a romániai fertőzések közel negyedrészét. A 2105 suceavai eset ezer lakosra számítva 3,32 fertőzöttet jelent. Az ezer lakosra számított fertőzöttszám szerint Hunyad (0,93), Arad (0,93), Neamt (0,77), Botosani (0,75) és a székelyföldi Kovászna megye (0,73) következik. A friss adatok szerint már nem Hargita a legkevésbé fertőzött megye Romániában. A székelyföldi megyében 16-ra emelkedett a kimutatott fertőzések száma, ami ezer lakosra számítva 0,05 esetet jelent.