Újraindult a kivándorlás: történelmi rekordon a külföldön dolgozó magyarok bére

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Tavaly újra emelkedett a rövid ideje (átmenetileg) külföldön dolgozók száma, vagyis egyre több magyar gondolta azt, hogy a növekvő bérek ellenére inkább más országban próbál szerencsét. Miközben a foglalkoztatás kedvezően alakult hazánkban az elmúlt években, addig több cikkünkben arra is rámutattunk, hogy a fiatalok foglalkoztatási helyzete romlani kezdett, és tavaly újra megindultak külföldre a magyarok. A rövid ideje külföldön dolgozó magyarok száma év közben rekord közelébe emelkedett:

A legfrissebb adatsor pedig itt látható az éven belül külföldön dolgozó magyarokról:

Az MNB friss jelentéséből pedig a magyarok jövedelmi adatai is kiderülnek. “2019-ben a külföldi munkavállalói jövedelmek egyenlegének az elmúlt években megfigyelt csökkenése megállt, a nominális egyenleg enyhén emelkedett” – fogalmaz az MNB.

Az alábbi ábrán látható, a magyarok majdnem 3,5 milliárdot kerestek külföldön, ilyen magas összeget még sosem láthattunk. (Ez bruttó jövedelem.)

Fontos hangsúlyozni, hogy itt nem az elmúlt évtizedben külföldre költözött magyarokról van szó, akik 500-600 ezren lehetnek, hanem azokról, akik nem véglegesen hagyták el az országot, csak ingáznak vagy átmenetileg vannak külföldön.

“A válság után az átmenetileg külföldön dolgozó rezidens gazdasági szereplők munkajövedelme dinamikusan bővült, ami hozzájárult a jövedelemegyenleg hiányának csökkenéséhez. 2015-ben megfordult ez a tendencia és az egyenleg mérséklődésnek indult, ami egyaránt köthető az átmenetileg külföldön dolgozó magyar rezidensek munkajövedelmeinek csökkenéséhez és az egy évnél rövidebb ideig Magyarországon dolgozó külföldiek munkajövedelmeinek emelkedéséhez” – foglalja össze az MNB.

Szerintük a folyamatot 2017 óta egyrészt a hazai bérek kétszámjegyű növekedése miatt mérséklődő külföldi munkavállalás, másrészt az átmenetileg külföldön dolgozók tartós külföldre költözése magyarázhatja (az egy évnél tovább külföldön dolgozók statisztikailag már más kategóriába tartoznak).

Az MNB kiemeli: a külföldön egy évnél rövidebb ideig dolgozó munkavállalók jövedelme 2019-ben ismét emelkedésnek indult, meghaladva a 2016-ban mért szintet is,

amelyet csak részben ellensúlyozott a külföldi munkavállalók hazai jövedelmének kismértékű növekedése, így a munkavállalói jövedelmek egyenlege az előző évhez képest nominálisan kismértékben emelkedett, ami GDP-arányosan az egyenleg szinten maradását jelentette.

Címlapkép: Shutterstock