Túlzottan is a Tour de France-tól függ a kerékpársport

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

A profi kerékpársport üzleti modelljét modernizálni kell, és véget kell vetni annak, hogy ennyire a Tour de France-tól függjön – véli az Ineos csapatvezetője, Sir Dave Brailsford.

A világ legnagyobb és leghíresebb országúti körversenyét a koronavírus-járvány miatt a múlt héten két hónappal elhalasztották, az új kezdési időpont augusztus 29. A csapatok bevételének nagy részét a szponzoráció biztosítja, s a franciaországi háromhetes viadal vonzza a legtöbb támogatót.

Ha idén már csak egy versenyt lehetne megrendezni, akkor mindannyian azt mondanánk, hogy a Tour legyen az– nyilatkozott a BBC Radio 4-nak Brailsford, aki szerint ez a viadal “messze a legnagyobb” a versenyprogramban.

Dave Brailsford szerint az egész üzleti modelljét át kell alakítani a kerékpársportnakForrás: AFP/Oli Scarff

“A profi kerékpársport egyik legnagyobb kihívása az, hogy a bevétel teljesen a támogatóktól függ. És a jelenlegi helyzetben egyes szponzorok hatékonyabbak másoknál. A jövőben mindenki számára bölcs dolog lenne, ha modernizálnánk az üzleti modellt” – tette hozzá.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a halasztások ellenére azt tervezi, hogy mind a három háromhetes viadalt – a Tour mellett az olasz (Giro d’Italia) és a spanyol (Vuelta a Espana) körversenyt – megrendezi idén, utóbbi kettőre a szeptember 27-én rajtoló országúti világbajnokság után kerülhet sor.

A 2019-es Tour de France győztese: Egan BernalForrás: AFP/Marco Bertorello

Brailsford szerint a jövőben helyesebb lenne, ha a nagyobb versenyek jobban eloszlanának a naptárban, s nem egytől függenének.

Mindenki élvezné egy stabilabb, kiegyensúlyozottabb versenyszerkezet előnyeit– jelentette ki. “Ez lehetővé tenné az érdekeltek számára, hogy közép- és hosszú távon is tervezzenek, ne csak rövid távon. Ez sok mindent megváltoztatna a sportágban.”
A Tour de France-t tavaly a Brailsford által irányított brit csapat kolumbiai versenyzője, Egan Bernal nyerte.