Tovább nőtt a kanadai ámokfutás halálos áldozatainak száma

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

Már 19 halálos áldozata van annak a szombati, a kanadai Új-Skócia (Nova Scotia) tartományban történt lövöldözésnek, amelyet egy magát rendőrnek kiadó kanadai férfi követett el összesen 16 helyszínen – jelentette be Justin Trudeau kanadai miniszterelnök héfőn, írja a Guardian.

Az ámokfutás 12 órán át tartott, ezalatt a férfi bejárta a délkelet-kanadai tartomány középső és északi részét. A rendőrség eddig összesen 16 helyszínről szerzett tudomást, ahol a gyilkosságsorozat elkövetője járt, de ezeknek még nem fejeződött be a vizsgálata. Az elkövető öt épületet fel is gyújtott, többségük lakóház, és a rendőrség szerint nem zárható ki, hogy találnak még holttesteket azoknak a házaknak a maradványai alatt, amelyek teljesen leégtek.

Az elkövetőt, egy 51 éves Gabriel Wortman nevű férfit – foglalkozása műfogsorkészítő – még a lövöldözés másnapján kora reggel feltartóztatták és lelőtték a rendőrök. Tette okai egyelőre ismeretlenek, de az alapján, hogy az elkövetéséhez elkészítette a tartományban használt rendőrautó és egyenruha pontos másolatát, a támadás előre kitervelt lehetett. Az áldozatok között van tanár, ápoló, rendőr, szociális munkás és három házaspár is.

„Minden kanadai együtt érez a gyászoló családokkal és a szeretteiket siratókkal. Egy ember szörnyű cselekedete nem szabad, hogy falat építsen közénk ezekben a nehéz időkben” – mondta Justin Trudeau miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján. 

Az új-kóciai vérengzés Kanada történetének legdurvább merénylete, legutóbb 1989-ben követtek el ehhez hasonló méretű bűncselekményt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Kapcsolódó