Totális káoszba fulladt a moszkvai metró az új digitális kijárási igazolványok első napján

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

Ma debültált a koronavírus miatt bevezetett új kijárási rendszer a Magyarországnál negyedével népesebb Moszkvában, szó szerint látványos eredménnyel, a vírus- és tömegellenes intézkedések ugyanis remekül fotózható és videózható tömegjeleneteket okoztak.

Az új szisztéma szerint gyalogolni bárki gyalogolhat az utcán – mármint aki a kijárási tilalom szigorú feltételei szerint erre egyáltalán jogosult és megvan rá a legális oka – de ha tömegközlekedéssel akarsz utazni, a felszálláshoz szükséged van az újfajta, szerdán bevezetett elektronikus kijárási engedélyre.  Márpedig a kisebb ország méretű és népességű városban milliók alapvető közlekedési eszköze a híres metróhálózat.

A kulcs tehát az elektronikus kijárási engedély. Ez eleve igencsak meg fogja gyorsítani az oroszok digitalizálódását, ugyanis csak neten lehet kérni, ha viszont nincs otthon neted és máshol sem jutsz hozzá, akkor gyalogolhatsz a túlélésért. Kétfajta engedély létezik: a munkába járást igazoló április 30-ig érvényes és közben nem kell megújítgatni, míg az összes többi úticél eléréshez egynapos verziót kap az ember. A digitális kérelemben meg kell jelölni, hogy milyen célra – élemiszervásárlás, orvos, gyógyszerbeszerzés – kéri az ember.

Az engedélyt a gyakorlatban kábé úgy lehet felhasználni, mint egy szokásos, neten vett belépőjegyet: az ember kinyomtathatja, mailben viheti magával vagy screenshotot tárolhat róla a telefonján, de mivel az engedély alapvetően egy sorszámot jelent, akinek nincs se okostelefonja, se printerje, az akár kézzel is felírhatja magának a számot.

Egy rakás szakma művelői viszont, akik együtt hatalmas tömeget alkotnak – katonák, közalkalmazottak, jogászok, újságírók és biztonsági őrök – felmentést kaptak az elektronikus engedélyek használata alól, ami tovább nehezíti a beengedést a metróban.

Az első napi jelentések szerint nem is az utazási engedélyek kiváltásával, hanem az ellenőrzésükkel voltak problémák a nyitónapon. A Meduza tudósítása szerint a fő problémát az okozta, hogy a metróállomásokon a rendőrök manuálisan próbálták ellenőrizni a sokféle formátumban létező igazolásokat. Ezért akadt olyan állomás, ahol az utasok 30-40 perces tolongós sorbanállás árán tudtak lejutni a metróba. Volt, ahol 2 rendőr próbált ellenőrzini többezer sorbanállót. Emiatt mindenütt tömegjelenetek alakultak ki.

Szergej Szobjanyin főpolgármester délelőtt 11 tájban – amikor amúgy is jelentősen csökken a forgalom – arról számolt be, hogy megszüntek a dugók a lejáratoknál, illetve arról beszélt, hogy automatizálni kellene az ellenőrzést. Ez azonban, tekintettel arra, hogy kézírásos sajtcédulákkal is lehet utazni, kétséges megoldásnak tűnik. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.