Történelmi pillanat: negatív tartományban az olaj árfolyama

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Már 34 százalékos zuhanásban a májusi határidős árfolyama a WTI-nek, továbbra sem csökken a nyomás a jegyzésen. 11 dollárt is megközelítette az árfolyam, hihetetlen amit látunk. Vajon hol lesz a vége a zuhanásnak? A júniusi kontraktus jegyzése mindeközben 22 dollár fölött áll.

Mindeközben a Brentet sem kímélik, már több mint 6 százalékkal esik az árfolyama.

A Marketwatch értesülései szerint az oklahomai Cushingban pénteken 55 millió hordós volt a tárolt kőolaj mennyisége. Az eddigi legmagasabb készletszintet 2017 áprilisában mérték, ekkor 69 millió hordó volt a raktáron. 92 millió hordó lehet a cushingi tároló teljes kapacitása, mely szerint még 37 millió hordó tárolói kapacitás lehet szabadon. Amennyiben a jelenlegi 5 millió hordós heti készletnövekedési ütemmel számolunk, akkor már két hónapon belül megtelhet a helyi olajtároló.

Az északi-tengeri Brent ilyen szempontból sokkal jobb helyzetben van, ugyanis egy tengeri olajtípusnál kevésbé tudnak korlátosak lenni a tárolókapacitások, mint egy szárazföldi fajtánál, amilyen a WTI.

Azonban az óriási kontangó azt vetíti előre, hogy a befektetők bíznak abban, hogy hónapról hónapra gyors javulás fog történni az olaj keresleti és kínálati egyensúlyában.

Címlapkép: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images