Történelmet csináltak a legismertebb befektetők a világon, mégsem örül ennek senki

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

A hedge fund iparág nagyobb és ismertebb nevei közül csak nagyon keveseknek sikerült pluszban zárni a márciust. A Ray Dalio, Michael Hintze, Adam Levinson és mások által vezetett hedge fundok múlt hónapban a legnagyobb havi veszteséget szenvedték el fennállásuk óta, néhány alap 40%-os mínuszt is produkált a tőzsdei esésben. Összességében négyből három fedezeti alap vesztett ügyfélpénzt márciusban a Bloomberg előzetes adatai szerint.

A hedge fundok múlt havi rossz teljesítménye sokakban megkérdőjelezi a cikk szerint a hedge fundok alaptételét, miszerint akkor is pénzt csinálnak a piacon, amikor minden más befektetés csődöt mond volatilis piaci időszakban. És ott van az a kérdés is, miért fizesse egy befektető ilyen teljesítményre az alapkezelői piac egyik legmagasabb díját a hedge fundoknak.

A hedge fundok rossz teljesítményével legutóbb ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

Ray Dalio Bridgewater Associates hedge fundjának egyik legismertebb alapja, a Pure Alpha II sem úszta meg a február végén induló tőzsdei eladási hullámot, márciusban az alap közel 16%-ot esett. Dalio a befektetőknek írt márciusi levelében beszélt arról, hogy a piaci káosz a lehető legrosszabbkor jött az alapok szempontjából, amelyek a piac felíveléséből profitáló pozíciókban ültek.

Hintze 3 milliárd dollárt kezelő CQS Directional Opportunities alapja 33%-ot esett márciusban, közel háromszor annyit, mint az eddig legrosszabb hónapjában. Az eszközfedezett értékpapírokra fókuszáló stratégiája a hedge fundnak több mint 40%-kal került lejjebb.

Levinson szingapúri Graticule Asset Management hedge fundja 9%-ot esett márciusban, miután az alap japán, kínai és amerikai részvényekre és néhány kötvénypiaci ügyletre vonatkozó pozíciói is megszenvedték a piaci esést.

Andrew Beer, a Dynamic Beta alapkezelő alapítója szerint a múlt havi teljesítmény után felül kellene vizsgálni, milyen díjazást alkalmaznak a hedge fundok, ami egyébként piaci szinten az egyik, ha nem a legmagasabb.

A BBG All Hedge index számai alapján a részvényekbe fektető hedge fundok márciusban a második legnagyobb bukót könyvelhették el az elmúlt 30 év során. Ahogy a likviditás eltűnt a piacról, 10-ből 9 hitelpiacra fókuszáló hedge fund is pénzt vesztett.

Voltak azért olyan alapok, amelyek ilyen piaci körülmények közepette is pénzt tudtak keresni befektetőiknek, mint például a Brevan Howard Asset Management egyik zászlóshajója, amely 18%-ot emelkedett márciusban, de a milliárdos Chris Roko amkro hedge fundja is eddigi legjobb hónapját zárta 14%-os emelkedéssel.

Címlapkép: Shutterstock