Törökországban csökkent a napi megbetegedések száma, de még mindig magas

by Kevin | Last Updated: April 12, 2020

[ad_1]

A tárcavezető által megosztott adatokból kiderült az is, hogy a halálozások száma – csütörtök óta tartva a százhoz közeli rekordszintet – ezúttal 97-tel 1198-ra nőtt. A törökországi halálozási arány immár két tizedszázalékkal marad el a közismerten alacsony németországi adattól, sőt napról napra csökken, jelenleg kerekítve 2,1 százalék.

A 83 millió lakosú Törökország állampolgárainak átlagéletkora a török statisztikai hivatal 2020. februári adati szerint 32,4 év. Fahrettin Koca szintén közölte, hogy a fertőzöttek közül jelenleg 1665 embert kezelnek intenzív osztályon, 39-cel többet, mint szombaton, lélegeztetőgépre pedig 978-an vannak kapcsolva, ami ugyanakkor 43-mal kisebb az előző napi értéknél. Az utóbbi szám péntek óta esik, akkor 1062 lélegeztetett beteg volt. A miniszter vasárnap a mikroblogján arra hívta fel a figyelmet, hogy számuk emelkedése ellenére az intenzív ellátásra szorulók aránya csökken.

A gyógyultnak minősítettek száma az eddigi második legmagasabb értékkel nőtt, 481-gyel 3446-ra. Az NTV török hírtelevízió vasárnap azt jelentette, hogy Isztambulban egy 90 éves, Alzheimer-kórban és cukorbetegségben szenvedő férfi, akit ráadásul korábban a szívével is műtöttek, 15 nap kezelés után felépült az új típusú koronavírus okozta betegségből.

Törökország mindazonáltal újra megdöntötte saját rekordját a koronavírussal kapcsolatos tesztek számát illetően, vasárnap 35 720 szűrést végeztek el. A kis-ázsiai országban a járvány megfékezése érdekében péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalmat léptettek életbe a 30 legnagyobb városban – köztük Isztambulban és Ankarában -, valamint a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. A korlátozás 63 millió 640 ezer emberre vonatkozik.

Ali Yerlikaya, Isztambul tartomány kormányzója, vasárnap este a Twitter-fiókján azt írta, hogy a rendőrség és a csendőrség mintegy 3700 esetben járt el olyanokkal szemben a metropoliszban, akik megszegték a rendelkezést, és együttesen nagyjából 8 millió 600 ezer líra (körülbelül 415 millió forint) bírságot szabott ki.

Az érintett városok emellett múlt hét péntek éjfél óta zárva vannak a személyforgalom előtt. Az újabb intézkedés tovább szigorította azt az országos szintű kijárási korlátozást is, amellyel a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket kötelezték otthonmaradásra, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokat.

Törökországban az emberek többsége hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet már szinte teljesen beszűkítették, leállították továbbá a repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti buszos utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték.

Címlapkép: Getty Images[ad_2]

Source link