Több milliárd forintnyi áfát csalt el egy férfi

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Egy 54 éves Somogy megyei férfi szójadarát hozott be külföldről, majd a társai segítségével úgy adta el, hogy nem adózott utána. Ezzel több mint kétmilliárd forintos kért okozott az állami költségvetésnek.

A büntetett előéletű férfi 2017-ben csinált és a háttérből irányított egy olyan számlázási láncot, amin belül különböző cégeken keresztül horvát és szlovén cégektől általános forgalmi adó mentesen vett, majd eladott Magyarországon szójadarát úgy, hogy azt a látszatot keltette, hogy belföldi, leadózott terményt árul.

A férfi ezt úgy érte el, hogy a terménnyel kapcsolatos importbejelentéseket hamis gazdasági társaságok nevében tette meg. Közben a szójadarát külföldről egyenesen a magyar vevőknek szállították le köztes cég nélkül, így az import áruval kapcsolatos áfát nem fizették ki.

A céghálóban a férfin kívül még öt társa dolgozott, valamint volt két stróman is. A csalással összesen 2,3 milliárd forintos kárt okoztak az állami költségvetésnek.

Az ügyészség többek között költségvetési csalással vádolja a gyanúsítottakat. Azt javasolják, hogy a bíróság hat vádlottat ítéljen letöltendő börtönbüntetésre, míg a visszaeső férfit fegyházbüntetésre. Ha a vádlottak beismerő vallomást tesznek az előkészítő ülésen, akkor 8 év büntetést kaphatnak.