Tisztviselők árazhatták túl a tesztelési eszközöket Vietnamban

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

Őrizetbe vettek szerdán Vietnamban hét embert, köztük a hanoi betegségellenőrzési és -megelőzési központ három tisztségviselőjét a koronavírus-járvány elleni eszközök beszerzésével kapcsolatos visszaélések miatt – közölte a vietnami közbiztonsági minisztérium.

A gyanú szerint Covid-19-tesztrendszert áraztak túl egy tranzakció során, “súlyos kárt okozva az országnak” – áll a tárca közleményében. A központ egyelőre nem reagált.

Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

A VNA vietnami hírügynökség szerint az országban a szerdán nem jelentettek újabb, igazolt koronavírus-fertőzéses esetet. A délkelet-ázsiai országban a legutóbbi esetet április 17-én jelentették, az igazoltan koronavírus-fertőzéses esetek száma 268, fertőzés miatti halálesetet eddig nem regisztráltak.

Vietnamban szerdán bejelentették, hogy megkezdik a koronavírus-járvány miatt elrendelt forgalmi korlátozások feloldását. Nguyen Xuan Phuc vietnami miniszterelnök egy közleményben úgy fogalmazott, hogy mostanra már nincsen olyan tartomány az országban, amelyik “nagyon veszélyeztetett” lenne a járvány szempontjából, mindazonáltal néhány, kevésbé fontosnak tartott üzlet továbbra is zárva marad.

A délkelet-ázsiai országban látszólag sikerült kordában tartania a vírus terjedését, dacára annak, hogy kevésbé tehetős, mint például a járvány megfékezését tekintve viszonylag sikeres Dél-Korea vagy Tajvan. Vietnamban a tömeges karanténnak, a kontaktusok nyomon követésének és a tesztelésnek az elegyét alkalmazták a vírus terjedésének kordában tartására. A vietnami egészségügyi tárca szerdai adatai szerint az országban valamivel több mint 180 ezer tesztet végeztek, az eddig észlelt 268 fertőzöttből 223-an már meggyógyultak. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.