Teletextes rendelssel indult, a jrvny miatt elkpeszt mdon fejldtt

Teletextes rendelssel indult, a jrvny miatt elkpeszt mdon fejldtt

Spread the love

Az online kereskedelem mra a vilg egyik meghatroz ipargv vlt. Azonban csak az elmlt nhny v felfutsval vette kezdett az e-kereskedelem aranykora, noha a fejlds mr vtizedekkel ezeltt megindult.

1984-ben egy 72 ves nagymama, Jane Snowball lelt a karosszkbe az angliai Gatesheadben. Fogta a televzija tvirnytjt, s annak segtsgvel rendelt magnak margarint, zabpelyhet s tojst. Snowball egy izgalmas j technolgit, az gynevezett Videotexet hasznlta, melyet Mihcael Aldrich tallt fl az 1970-es vekben. Aldrich teletext technolgija a televzit talaktotta egy szmtgp terminll. A megolds lehetv tette, hogy a tvkpernyn keresztl ssze lehessen lltani egy bevsrl listt, majd a rendels eljutott a helyi boltig. Ezt kveten a megrendelt termkek hamarosan mr ott voltak Jane Snowball ajtajban. A n valsznleg akkor mg nem tudta, hogy egy olyan iparg fogyasztja lett, amely mra, csak Nagy-Britanniban, 118 millird fontos forgalmat r el.

A televzikkal indult, de mra hatalmas globlis zlet lett az e-kereskedelemForrs: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

Valahogy gy kezddhetett az online vsrls nagy korszaka, amely mra a mindennapjaink rszv vlt. Az online vsrlsi piac napjainkra gigantikus mretv ntte ki magt, s olyan risok uraljk, mint az Amazon vagy az Alibaba, melyeket a vilg legnagyobb vllalatai kztt tartanak szmon.

A nvekeds temt jl mutatja, hogy a BBC beszmolja szerint 2006-ban a brit piacon mg csak 2,8 szzalkos volt az online kiskereskedelem szerepe, de az USA-ban mg 2010-ben is csupn alig tbb mint 6 szzalk. Mra azonban ezek az arnyok radiklisan megvltoztak. 2020 februrjban, Nagy-Britanniban, mr 18,9 szzalkos volt az online vsrlsok arnya, mg az USA-ban, 2020 mjusban, mr 30,8 szzalk. Idn egybknt a jrvny tovbbi lendletet adott az otthonrl intzhet e-kereskedelemnek. Nagy-Britanniban pldul idn prilisban hirtelen 30 szzalkra ugrott az online vsrlsok rszesedse a teljes kiskereskedelemben.

Egy v, amely felforgatta a vilgot

Visszatrve trtnelembe, izgalmas v volt 1994 is, amikor az amerikai Pizza Hut elkezdett online pizzkat rulni, beindtva a Pizza Net nev, elg kezdetleges portljt. A vllalat eredetileg nem is nagyban gondolkodott. A kezdeti elkpzels az volt, hogy az online rendelsekkel az idseknek s a mozgskorltozottaknak segtenek majd, akik nem tudnak szemlyesen elmenni a pizzriba.

Ugyanebben az vben egy 21 ves fiatal szmtgp rajong, Daniel M Kohn fellltott egy online piacteret, amelyet NetMarketnek nevezett el. Ez nem csupn az online ruhzak egyik els prototpusa volt, de alapvet mrfldknek szmtott a biztonsgos digitlis fizets kialaktsban is. s hogy mi volt az els tranzakci trgya ebben a trtnelmi pillanatban? Egy Sting CD, 12 dollrrt.

A kezdeti nagyok kzl sokan ma is aktvakForrs: Shutterstock

Akkoriban azonban mg csak nagyon kevs vllalat gondolkodott brmifle e-kereskedelmi stratgiban. Voltak viszont korai ttrk, akik j idben reztk meg a lehetsget. Ilyen volt a mra legendss vlt Amazon, amely 1994-ben indult, de egy vvel ksbb az eBay is megkezdte a mkdst. Kt vre r pedig megnylt Japn legnagyobb e-kereskedelmi weboldala, a Rakuten, amely nhny v mlva mr a nyugati piacokra is betrt. Majd 1999-ben jtt a knai Alibaba, s gy az ezredfordulra fel is llt az a csapat, amely tagjaival lefektette a ma virgz online kiskereskedelem alapjait.

A nagy lendlet

Az online kereskedelem elterjedsnek megrtshez azonban fontos ltni, mit jelentett ezen a tren az internet tmeges megjelense a hztartsokban. Ahogy ugyanis a vsrlk fellphettek a netre, egyre nagyobb szmban tudtak utnanzni az egyes termkeknek. Ezzel nem pusztn annak lehetsge nylt meg, hogy egyes konkrt termkek kztt vlogassanak, de az is lehetv vlt, hogy utnanzzenek, r-rtk arnyban hol s milyen rukat rdemes vsrolni.

Noha teht a 90-es vek kzepn mr megvoltak az e-kereskedelem alapjai, az igazi nagy felfutsra mg elg sokat kellett vrni. Az igazi nagy fordulpontot 2017 hozta el, klnsen az okostelefonok jelents mret elterjedsvel – 2017-re a globlis okostelefon penetrci elrte a 80 szzalkot. Mg 2000-ben az amerikaiaknak csupn 22 szzalka mondta azt, hogy abban az vben vsrolt valamit online, 2017-re ez az arny flment 80 szzalkig.

Napjainkban olyan risok uraljk a szektort, mint az Alibaba vagy az AmazonForrs: Imaginechina via AFP/Stringer – Imaginechina/Stringer

Az Egyeslt llamokban, 2019-ben, az e-kereskedelem 16 szzalkt adta a teljes amerikai eladsoknak, ami 601,75 millird dollrt jelentett. A Shopify jelentse szerint pedig globlisan az e-kereskedelem teljes piaca tavaly elrte a 3500 millird dollros szintet.

Az idei v pedig jabb jelents fordulatot hozott, m ezttal a httrben egy vratlan esemny llt, a koronavrus-jrvny. Ahogy ugyanis sokan otthon maradtak a jrvny miatt, hirtelen jelentsen megntt az e-kereskedelem npszersge. A httrben pedig pontosan ugyanaz llt, mint 1984-ben, amikor Jane Snowball lelt a tv el: az lelmiszervsrls. Az USA-ban 2020 mrciusa s prilisa kztt az e-kereskedelem 49 szzalkkal bvlt, de az online lelmiszervsrls pedig 110 szzalkos nvekedst mutatott.

A szektor szempontjbl ez azrt izgalmas, mert korbban az lelmiszerek s a napi hztartsi cikkek piaca egyltaln nem tartozott a legnpszerbb terletek kz az e-kereskedelemben – mondta Barbara Kahn, a University of Pennsylvania marketing professzora. A szakrt hangslyozta, az e-kereskedelem els idszakban a vsrlk inkbb knyveket vagy elektronikai cikkeket vettek online.

Merre tovbb?

A kvetkez idszak nagy krdse, hogy meddig nhet mg tovbb az online kereskedelem. Jelen lls szerint csak az ltszik, hogy az internetes vsrls npszersge valsznleg mg tovbb bvl majd, s ennek a jrvny is csak jabb lkst adott.

A jvben mg tovbb nhet az online vsrlsok npszersgeForrs: Getty Images/iStockphoto/Spiderstock/Spiderstock

Kahn szerint ugyanis a vsrlknak most mg szlesebb kre eszmlt r, hogy mennyivel egyszerbb, knyelmesebb s gyorsabb online vsrolni. Ehhez jn mg, hogy vrhatan mg inkbb elterjednek majd az gynevezett vegyes megoldsok, vagyis azok az zletek, amelyek egyszerre teszik lehetv a szemlyes s az online vsrlst is. Az Amazon ebben is meghatroz lehet, olyan megoldsokkal pldul, mint az Amazon Go.

A fogyaszti szoksok vltoznak, az emberek pedig egyre gyorsabb s knyelmesebb megoldsokra vgynak. Ez egyelre mg nem jelenti a fizikai zletek vgt, de az elg biztosnak tnik, hogy hossz tvon tovbb virgzik majd az online kiskereskedelem.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *