Tavaly is kedveltk rginkat a nemzetkzi tkebefektetk

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

A kelet-kzp-eurpai (CEE) rgi tavaly is kedvelt clpontja volt a nemzetkzi tkebefektetseknek, Magyarorszg a tranzakcik szmt tekintve tovbbra is a rgi kzpmeznyben helyezkedett el – derlt ki a Mazars s a Mergermarket kzsen publiklt szakrti tanulmnybl.

A “CEE Ltkp: Klfldi befektetsek 2019/2020” cm jelents a tavaly megvalsult regionlis vllalati sszeolvadsokra s felvsrlsokra (M&A – Mergers and Acquisitions) fkuszl, valamint kitekintst nyjt a kvetkez idszakban vrhat kihvsokra s lehetsgekre is.

Az adatok szerint 2019-ben a rgiban 2018-hoz hasonlan 726 tranzakcis zletktst regisztrltak, azok sszrtke azonban 12 szzalkkal, 42,3 millird eurra cskkent 2019-ben, ami a jelents szerint azt jelenti, hogy kevesebb megazletet ktttek a rgiban. Ugyanakkor a kpet rnyalja, hogy a tranzakcik sszrtke nem tartalmazza azokat az zletktseket, amelyeknl az rtket nem hoztk nyilvnossgra.

A rgiba beraml tkt tekintve a tranzakcik volumene szempontjbl tovbbra is Nmetorszg, az Egyeslt llamok, az Egyeslt Kirlysg s Franciaorszg befekteti jtszanak jelents szerepet.

Vrhatan megmarad a nemzetkzi befekteti rdeklds a rginkban a koronavrus-jrvny utn isForrs: 123RF

Magyarorszgon a tranzakcik szma 2019-ben 27 volt, ami eggyel meghaladta az elz vi hasonl mutatt. Az zletktsek sszrtke 253 milli eurt tett ki, ami viszont jelents elmarads az elz idszak regionlisan is kiemelked eredmnyhez kpest, amikor az zletktsek sszrtke elrte a 2983 milli eurt.

A tanulmny szerint mindez rszben azzal magyarzhat, hogy a 2018-as teljestmny nhny kiemelkeden nagy rtk tranzakcinak volt ksznhet, rszben pedig azzal, hogy tavaly Magyarorszgon is trtnt nhny olyan zletkts, amelyeknl nem hoztk nyilvnossgra a tranzakci rtkt.

A kvetkez idszakra vonatkozan megllaptottk, hogy br a befektetk nem hagyhatjk figyelmen kvl a jelenleg is tapasztalhat nehzsgeket, ezek jelents rsze mgis a rgitl fggetlen tnyez. A terlet egyik legjellemzbb erssge a nemzetkzi piacokkal val sszekttets, amely egyben kiszolgltatottsgot is jelent a globlis sokk hatsokkal szemben. Pldaknt a mostani jrvny gyors elterjedst emltettk. Ezzel egytt is a CEE rgi ers alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy a veszlyhelyzet elmlsval gyorsan talpra lljon – a Mazars s a Mergermarket kzs tanulmnya szerint.