Szztven ve szletett Lenin, a vrs zsarnoksg, a bolsevizmus megteremtje

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Szztven ve, 1870. prilis 22-n szletett Vlagyimir Iljics Uljanov, ksbb felvett mozgalmi nevn Lenin, az orosz kommunista prt alaptja, s az 1917. oktberi bolsevik hatalomtvtel irnytja, a Szovjetuni, a mlt szzad els totalitrius llamnak megalaptja, valamint a rla elnevezett marxista gyker ideolgia, a millik lett kvetel diktatrikus llamrendet megalapoz leninizmus szellemi atyja.

A nmetek gy szlltottk Lenint egy lezrt vasti kocsiban Oroszorszgba, mint egy bacilust
(Sir Winston Churchill)

Fiatalon vlt a forradalmi felforgat eszmk hvv

Vlagyimir Iljics Uljanov Szimbirszkben (ma: Uljanovszk) egy jmd kzposztlybeli orosz csald sarjaknt szletett 1870. prilis 22-n. Apja a crhoz felttlenl h hivatalnok nemesi cmmel rendelkezett, anyai gon pedig nmet, svd, kalmk s zsid vr is csrgedezett Lenin ereiben. Rendkvl j felfogkpessgvel s intelligencijval mr dikkorban kitnt a trsai kzl.

Az Uljanov-csald 1879-benForrs: Wikimedia Commons/http://www.marxists.org/archive/lenin/photo/family/009.htm

A radiklis nzetekre fogkony Lenin testvrei kzl tbben is rszt vettek a cri rendszer elleni forradalmi mozgalmakban,

az egyik btyjt, Alekszandrt 1887-ben a cr, III. Sndor meggyilkolsra sztt sszeeskvs miatt hallra tltk, s kivgeztk.

Lenin ugyanebben az vben kezdte el a kazanyi egyetemen jogi tanulmnyait, ahonnan illeglis szervezkeds miatt ngy hnap mlva kicsaptk.

Alekszandr Uljanov, Lenin btyja, akit a cr elleni mernyletksrlet miatt kivgeztekForrs: Wikimedia Commons/Российский государственный архив социально-политической истории

A Marx s Csernisevszkij mveit tanulmnyoz, egyre radiklisabb gondolkods ifj Uljanov magntanulknt tett gyvdi vizsgt 1891-ben. gyvdknt csak rvid ideig praktizlt Szamarban, majd 1893-tl a cri Oroszorszg fvrosban, Szentptervron, ahol idejnek nagy rszt azonban mr nem a jogszi munknak, hanem az 1890-tl szrnyait bontogat orosz szocialista mozgalomnak szentelte.

A fiatal Leninrl 1887-ben kszlt fotForrs: Wikimedia Commons

Lenin politikai gondolkodsra nagy hatst gyakoroltak Plehanov nzetei, aki azt vallotta, hogy a feudalizmusbl a „gyenge” kapitalizmusba tlpett Oroszorszgban csak forradalom tudja megdnteni az elnyom rendszert. Szentptervron, az ltala szervezett politikai vitakrben ismerkedett meg Nagyezsda Krupszkajval,a ksbbi felesgvel.

Lenin felesge, Nagyezsda KrupszkajaForrs: Wikimedia Commons/Lenin: A Biography

Radiklis, rendszerellenes nzetei miatt felforgat tevkenysg vdjval 1895-ben letartztattk,

s 1897-ben hrom vre Szibriba szmztk:

Lenin ekkortl kezdte a hivatsos forradalmrok lett lni. Szibriai szmzetse idejn, 1898-ban vette felesgl Krupszkajt. A Lenin mozgalmi nevet 1901-tl kezdte el hasznlni, ami egybknt a szibriai Lna folyra utal nv volt.

nnllsulnak a lzadoz bolsevikok

Szmzetsnek letelte utn, 1900-ban emigrlt Oroszorszgbl, s a kvetkez msfl vtized nagy rszt Nyugat-Eurpban, rvid ideig az Osztrk-Magyar Monarchia fvrosban Bcsben, majd a csszri Nmetorszgban tlttte. Mnchenben rszt vett az Iszkra cm marxista lap megalaptsban.

Lenin a szibriai szmzetse idejnForrs: Wikimedia Commons

Az 1903-ban megjelent “Mi a teend” cm rsban fejtette ki elszr azt a tzist, hogy az oroszorszgi proletaritus nem elgg ntudatos,

ezrt a munkshatalmat a hivatalos forradalmroknak kell kvlrl megteremtenik,

prtjukat pedig a demokratikus centralizmusnak, az abszolt prtfegyelemnek kell alvetni.

Lenin az oktber bolsevik forradalom gyzelme utn Moszkvban, a Vrs-tren a felesgvel, Krupszkajval egyttForrs: Wikimedia Commons/Pyotr Novitsky

A Lenin radiklis nzeteit vallk alkottk a nevben tbbsgit jelent bolsevik frakcit az Oroszorszgi Szocildemokrata Munksprtban.

A radiklis szrny – amelynek Lenin volt a hangadja – valamint a prton belli centristk kztt fennll egyre thidalhatatlanabb ellenttek vgl szaktshoz vezettek, ami 1912-ben az nll bolsevik prt ltrehozsval intzmnyeslt.

A nmet titkosszolglat csempszte haza, zavarkelts cljbl

Az 1905-s orosz forradalom idejn Lenin hazatrt az emigrcibl, de a forradalmi megmozduls leverse utn ismt tvozni knyszerlt az orszgbl. Az 1914. jlius 28-n kitrt els vilghbor veit legnagyobb rszt a semleges Svjcban tlttte.

Gavrilo Princip (jobbrl msodik) letartztatsa, szarajevi mernyletForrs: AFP

Lenin a „nagy hbort” imperialista kzdelemknt blyegezte meg,

s azt hangoztatta, hogy a nemzetek kzti hadakozst az osztlyok kzti harcc kell vltoztatni az egsz vilgon.

Az els vilghbor mocsarba sllyedt Oroszorszgban 1917 elejn a cri rendszerrel szemben kibontakoz ltalnos trsadalmi elgedetlensg forradalmi helyzetet teremtett. II. Mikls, „minden oroszok crja” februr 24-n lemondott a trnrl, s a hatalmat Alekszandr Kerenszkij Ideiglenes Kormnya vette t Ptervron.

II. Mikls cr s csaldjaForrs: Wikimedia Commons/Boasson and Eggler

A bkre vgy munksok valamint a katonk az ideiglenes kormnyt tmogat politikai testleteket, gynevezett szovjeteket (tancsokat) hoztak ltre. A forradalom hrre Lenin is hazakszlt Oroszorszgba,

amit a nmet csszri titkosszolglat teljes mellszlessggel tmogatott.

Mg a svjci emigrci idejn egy szocialista rzelm milliomos, Alexandr Helfand vetette fel a koppenhgai nmet nagykvetnek Lenin Oroszorszgba csempszsnek gondolatt, bels zavarkelts cljbl.

II. Vilmos csszr a tbornokaival. A csszr jvhagyta Lenin Oroszorszgba csempszsnek titkos tervtForrs: Bundesarchiv/O.Ang.

gy szletett meg Lenin valamint az emigrns bolsevik vezetk Oroszorszgba csempszsnek terve. A tervvel II. Vilmos csszr s Paul von Hindenburg tbornagy is egyetrtett, mert Nmetorszg szmra

az Egyeslt llamok hadbelpse utn letfontossgv vlt Oroszorszgnak a hborbl val kitse,

amihez a bolsevik rendzavark idelis eszkznek ltszottak. Lenin gy a csszri titkosszolglat mveleti akcijnak eredmnyeknt 1917 prilisban trt vissza Oroszorszgba.

Az llamcsny s a diktatrikus rendszer ideolgiai alapvetse: a leninizmus

Lenin nem sokat ttlenkedett a visszarkezse utn, s azonnal hozzfogott Kerenszkij Ideiglenes Kormnynak megbuktatshoz. Prtjval elfogadtatta az prilisi tziseit,

mely szerint minden tmogatst meg kell vonni a kormnytl,

meg kell teremteni a bolsevik tbbsget a szovjetekben, s a bolsevik prtnak maghoz kell ragadnia a hatalmat.

Kerenszkij, az Ideiglenes Kormny fejeForrs: Wikimedia Commons

A tmegek megnyersre a bolsevik prt fldosztst, illetve a hbor befejezst s bkektst grt.

A Kerenszkij-kormny erlyesen fellpett az ellene izgat bolsevikokkal szemben, Lenin ezrt ismt illegalitsba vonult,

s Finnorszgba meneklt. Ekkor rta meg a leninizmus alaptteleit magba foglal”llam s forradalom” cm mvt amelyben azt fejtegette, hogy erszakkal szt kell zzni az llamot, s be kell vezetni a proletrdiktatrt.

lsezik a petrogrdi szovjetForrs: Wikimedia Commons

Lenin gy vlte, hogy az llam idvel elhal, amelynek helyn ltre jn a minden knyszertl mentes osztlynlkli trsadalom. Lenin az oroszorszgi viszonyokbl kiindulva viszont

megkrdjelezte Marxnak azt a ttelt,

amely szerint a legfejlettebb kapitalista rendszerekbl fog kifejldni spontn trtnelmi szksgszersgknt a kommunizmus. Annak ellenre, hogy a proletaritus kizrlagos hatalmt s az osztlynlkli trsadalom idejt hirdette, Lenin valjban elitista nzeteket vallott.

Lenin teremtette meg a rla elnevezett ideolgit, amely a totlis llam alapjait dolgozta kiForrs: Wikimedia Commons/Isaak Brodsky

Felfogsa szerint ugyanis a kommunista rendszert egyedl az ideolgiailag elktelezett rtelmisg, illetve az ltala vezetett kommunista prt valsthatja meg,

mivel a munksok “nem elg kpzettek s intelligensek” sajt rdekeik felismershez, s rvnyestshez.

A marxizmus Karl Marx s Friedrich Engels szerves egysget alkot tanainak sszessge. Lenin sok mindent tvett, s tbb mindent elvetett Marx tanaiblForrs: Getty Images/Roger Viollet Collection

A „leggyengbb lncszem” lenini tzisn alapult az a Marxval szemben ll alapvetse,mely szerint a kommunizmus a vilgforradalom bekvetkezse nlkl is gyzedelmeskedhet az olyan kevsb fejlett kapitalista rendszerekben, mint amilyen a cri Oroszorszg volt. Lenin ezekkel a gondolataival teremtette meg az ideolgiai alapvetst az erszakos llamcsnyhez.

Sikeres bolsevik llamcsny Ptervron

Lenin szmra nem csak megengedett, hanem egyenesen kvnatos hatalomtechnikai metdus volt az erszakos rendszervlts, valamint a „vilgjobbt” kommunista hatalom fenntartsnak diktatrikus eszkzkkel trtn biztostsa.

Lenin s harcostrsai immr a bolsevik tbbsg szovjetekre tmaszkodva szerveztk meg 1917.oktber 25-n (a Gergely-naptr szerint november 7-n) a kormnyt megdnt fegyveres felkelst, a hatalomtvtel cljbl.

katonk tntetnek Ptervron a bolsevik forradalom elttForrs: Wikimedia Commons/http://socialist.memo.ru/anniv/y07/february_1917.html

A ksbbi apologetikus marxista-leninista trtnetrs ltal brzoltakkal szemben, a bolsevik puccs nyitnynak tekinthet akci,

a Tli-palota elfoglalsa egyltaln nem az a vres s ldklen heroikus kzdelem volt,

mint amit Szergej Eizenstein propagandisztikus filmje is bemutatott.

Az oktberi forradalom utn Lenin lett a Npbiztosok Tancsnak elnkeForrs: Ria/Novosti Archive

A sztszaladt Kerenszkij-kormny tagjai kzl alig pran lzengtek a palotban, amikor a felfegyverzett bolsevistk egy csoportja, Trockij vezetsvel egyszeren bestlt az pletbe, s megszllta azt.

Leon (Lev) Davidovics TrockijForrs: AFP/Roger-Viollet/Albert Harlingue

A Tli-palota „ostromnak” idejn Lenin nem is tartzkodott Ptervron.

Miutn Kerenszkij elmeneklt, a kzponti hatalom a bolsevistk lbe hullott,

s a bolsevik tbbsg szovjetek jvhagytk a bkrl valamint a fldrl szl dekrtumokat, Lenint pedig megvlasztottk a Npbiztosok Tancsa elnknek (kormnyfnek). Noha az ezt kveten megrendezett vlasztson a bolsevikok csak 25 szzalkot kaptak, kormnyuk nem mondott le, hanem vlaszul sztzavarta az Alkotmnyoz Nemzetgylst.

Kipl a forradalmi terror rendszere, a totalitrius prtllam

Az antant nem ismerte el az j puccsista kormnyt, ezrt Lenin rsznta magt, hogy – amint a nmetek remltk – 1918 mrciusban megalz felttelekkel bkt kssn Breszt-Litovszkban a csszri Nmetorszggal.

A breszt-litovszki bkektsForrs: Wikimedia Commons

A bolsevik hatalomtvtel utn kirobbant s csaknem hrom vig elhzd polgrhborban a kmletlen forradalmi terrort bevezet bolsevik kormny,valamint az jonnan megszervezett s Lev Trockij parancsnoksga alatt ll Vrs Hadsereg 1920-ra fellkerekedett az antant tevleges tmogatst lvez fehreknek a monarchistktl a demokratikus szocialistkig terjed koalcijn.

Lenin s Trockij a Vrs Hadsereg katoni kzttForrs: Wikimedia Commons/Leon Leonidov

Lenin a birodalom nem orosz npeit az nrendelkezs, a muzsikokat (szegnyparasztokat) pedig a fldoszts meghirdetsvel lltotta maga mell. Lenin teljes rzketlensget tanstott a honfitrsai szenvedsei irnt,

s minden ellenzki vagy annak vlt megmozdulst kmletlenl, szzezrek hallt okozva vaskzzel trt le.

Mire a bolsevikok a vres polgrhborban kivvtk a teljes gyzelmet, addigra az orszg mr romokban hevert.

Lenin rzketlen volt a honfitrsai szenvedse irntForrs: Wikimedia Commons

Lenin ekkor azonban bebizonytotta, hogy legalbb annyira pragmatikus, mint amilyen knyrtelen. A hadikommunizmus szigoran kzpontostott rendszert az j gazdasgi politika vltotta fel, ami lehetv tette ismt a kzpontilag ellenrztt magnvllalkozst, tovbb a parasztsg terhein is enyhtettek.

A vgletekig fokozott centralizci s a bels terror azonban nem sznt meg:

Lenin 1922-re vglegesen felszmolta a prtokat, s kmletlenl megtorolta a bels elhajlsokat.

Feliksz Dzerzsinszkij lett a bolsevik prtllam titkosrendrsgnek fejeForrs: Wikimedia Commons/RIA Novosti archive

A lzongsok elfojtsra, valamint a kipl prtllami hatalom bztostsra hoztk ltre

egy lengyel nemesi szrmazs, fanatikus s kegyetlen bolsevista,

Feliksz Dzerzsinszkij vezetsvel az sszoroszorszgi Rendkvli Bizottsg az Ellenforradalom s Szabotzs elleni Harcra elnevezs szervezetet (OGPU), a Cseka, majd az ugyancsak hrhedt NKVD jogeldjt.

A halla eltt jtt csak r, hogy Sztlinnal rossz lra tett

Lenin a Nmetorszggal 1922-ben megkttt rapalli szerzdssel kivezette Szovjet-Oroszorszgot a nemzetkzi elszigeteltsgbl, a nagyhatalmak (az Egyeslt llamok kivtelvel) 1924-re pedig elismertk az 1922 decemberben a Szovjet-Oroszorszgbl, Ukrajnbl, Belorusszibl valamint hrom kaukzusi llambl ltrehozott Szovjetunit.

Lenint 1918-ban az egyik ellene intzett mernylet sorn Fanni Kaplan tbb lvssel megsebestette, a slyosan megsrlt Lenin egszsge ezutn mr soha tbb nem llt helyre.

Leninrl kszlt fot az utols szltse utnForrs: Wikimedia Commons/Maria Ulyanova

1922-tl llapota egyre rosszabbra fordult,

gy betegsge s sorozatos agyvrzsei miatt mr nem vett rszt az irnytsban.

Lenin Sztlin s Kalinyin trsasgbanForrs: Wikimedia Commons/https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Stalin#/media/File:Stalin-Lenin-Kalinin-1919.jpg

Utols zenetben (Levl a Kongresszushoz) azt javasolta, hogy vltsk le Sztlint a ftitkri posztrl, de ezt az hajt mr nem vettk figyelembe. 1923 mrciusban egy jabb agyvrzs utn idlegesen megnmult s megvakult, majd 1924. janur 21-n a Moszkva kzeli Gorkiban meghalt. Bebalzsamozott tetemt Moszkva kzpontjban, a Vrs tren emelt s mg ma is ltogathat mauzleumban helyeztk el.

A Lenin-mauzleum 1925-benForrs: Bundesarchiv/O.Ang.

A nevhez fzd s egyes becslsek szerint vilgviszonylatban 100 milli hallos ldozatot kvetel erszakos ideolgia hozta ltre a modern trtnelem els totalitrius llamt, ami a msodik vilghbor utn vtizedekre meghatrozta a szovjet rdekszfrba kerlt orszgok, gy kztk Magyarorszg sorst is.

(Forrs: MTVA Sajtadatbank, Origo)