Szlovkia Magyarorszg egyik legfontosabb klkereskedelmi partnere

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Szlovkia az egyik legfontosabb klgazdasgi partnere Magyarorszgnak, “velk van a leghosszabb hatrszakaszunk, velk dolgozunk jelenleg a legtbb infrastrukturlis sszekttetsen” – hangslyozta Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter szombaton a Facebookon, miutn telefonon egyeztetett Richard Sulk szlovk gazdasgi miniszterrel.

Szijjrt Pter azt rta, az j komromi hd ptse jl halad, a munklatokat hamarosan kzsen meg is nzik, “mindenki jn a sajt oldalrl s ugyanarra is tvozik, gy nem vtnk a szablyok ellen”.

Szintn nagy kzs projekt a kt orszg gzvezetk-rendszereit sszekt interkonnektor kapacitsainak kibvtse. Ez most Magyarorszg fell vente 1,75 millird kbmter gz szlltsra alkalmas. Mivel azonban jv v vgtl dlrl, Szerbia fell is nagy mennyisg gzt tud majd venni Magyarorszg, megn tranzitszerepe – rta.


Ennek nyomn Szlovkia irnyba akr 5,2 millird kbmteres ves kiszlltsi kapacitsra is szksg lehet. Az ehhez szksges elkszt munkkat megkezddtek s jliusban ki is rjk majd a kapacits-lektsi eljrst – jegyezte meg. Kzben a Szlovkia felli – jelenleg 4,4 millird kbmteres venknti – szlltsi kapacitst is nvelik, els lpsben 880 milli kbmterrel.

“Egyre tbb minden kt teht ssze minket szlovk szomszdjainkkal a sz szoros s tvitt rtelmben egyarnt” – fogalmazott Szijjrt Pter.