Szlávik János elmondta, hogyan kerülhető el az apokaliptikus járvány Magyarországon

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

A szakember az M1 aktuális csatornán hétfő este azt is elmondta: egyre több a beteg, és a magyarországi lélegeztetőgépek száma egyelőre megfelelő.    

Úgy folytatta, egyre több idős ember kerül kórházba a fertőzéssel, ez összefügg azzal, hogy sok idősotthonban találnak újabb betegeket.    

Beszélt arról is, hogy a halálozási arány az utóbbi időben nem emelkedik. Az infektológus emlékeztetett arra, hogy márciusban csak a Dél-pesti Centrumkórházban kezeltek fertőzötteket, mára Budapesten és országszerte nagyon sok egészségügyi intézményben vannak koronavírusos betegek, több járványkórház is felkészült a betegek – akár intenzív terápiát igénylő – ellátására is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy elegendő kapacitás áll rendelkezésre.    

Szlávik János szerint a járvány május 3-ára várt csúcsa “egy darabig el fog húzódni, nagyon sok beteg lesz még májusban”, ugyanakkor – fűzte hozzá – nagyon reméli, hogy a járvány júniusra kifut. Kérdésnek nevezte azonban, hogy a fertőzés ősszel milyen mértékben tér vissza. Hozzátette: azt reméli, hogy őszre, télre, legkésőbb tavaszra már lesz a fertőzés ellen hatékony védőoltás.     

Szólt arról, hogy a fertőzöttek akár nyolcvan százaléka tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel eshet át a fertőzésen, éppen ezért kell az idős embereket különösen védeni. A járvány megoldása az lesz, ha az idős embereket el tudjuk különíteni a fiataloktól – jelentette ki.     

A koronavírus ellen alkalmazott gyógyszerekre térve kifejtette: a fertőzés ellen igazoltan hatékony gyógyszer egyelőre nincs, de egyes malária- HIV-, és a C típusú májgyulladás-ellenes szerek Magyarországon is hatékonyak lehetnek.     

A Dél-pesti Centrumkórházban sokféle ilyen készítményt alkalmaznak, és az előzetes eredmények szerint ezek valóban hatékonyak lehetnek – mondta.    

A Pesti úti idősotthonban történt fertőződésekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az ország ezer időseket gondozó intézménye fokozott figyelmet igényel, lakóikat, az ott dolgozókat folyamatosan tesztelni kell, mivel ők a leginkább veszélyeztetettek.    

Ha meg tudják akadályozni, hogy az idősotthonokban elterjedjen a járvány, elkerülhető lesz az a “hatalmas, apokaliptikus” pandémia, amely egyes nyugat-európai országokban látható

– közölte.     

Szlávik János arra hívta fel a figyelmet: a járványgörbe ellaposodása segít abban, hogy ne legyen annyi haláleset, mint Nyugat-Európában.

Reggeli cikkében a Portfolio is arra mutatott rá, hogy a vírus berobbanásának kockázatát egyetlen matematikai modell sem képes előre jelezni. Egy ilyen lehetséges kockázat pedig az idősotthonok ügye. Legutóbb vasárnap beszélt erről a komoly veszélyforrásról Orbán Viktor, rámutatva, hogy 1100 idősotthon van szerte az országban (a hírek szerint eddig 18-ban jelent meg a vírus). Korábban pedig megemlítette, hogy ha mindegyik idősotthonból csak 10 ember szorul kórházra, az már tízezer ember. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a miniszterelnök szakértői csapatának tagja is arra figyelmeztetett legutóbb, hogy az idősotthonokban is berobbanhat a fertőzés.

Címlapkép: Katonák tábori ágyakat pakolnak a Pécsi Tudományegyetem Akác utcai klinikai tömbjében 2020. április 20-án. A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred száz katonai ágyat adott a kórháznak. Forrás: MTI/Sóki Tamás