Szeptemberre halaszthatják a Tour de France-t

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

Az országúti kerékpározás nem megfelelő terepe a társasági távolságtartásnak.Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

A Dauphiné Libéré francia lap birtokába került tervek szerint a szervező ASO augusztus 29-szeptember 20 között tervezi megrendezni az idei Tour de France-t. A Cycling News szerint az ASO eredetileg május 15-ig kivárt volna a halasztásról szóló döntéssel, de miután Emmanuel Macron francia államfő húsvét hétfői tévébeszédében legalább július közepéig kiterjesztette a tömegrendezvényekre vonatkozó tilalmat, lépéskényszerbe kerültek.

Az ASO kedden azt már nyilvánosan elismerte, hogy tárgyalnak a nemzetközi szövetséggel, az UCI-val a Tour új időpontjáról. “Mivel most már lehetetlen a tervezett időpontban elkezdeni a Tourt, igyekszünk új időpontot találni” – nyilatkozta az AP-nek az ASO.

A Tour eredetileg június 27-én startolt volna. Korábban szó volt róla, hogy augusztusra halaszthatják, ekkor a Marca spanyol sportnapilap még arról írt, hogy a nagy körversenyek szervezői a Tourt részesítik előnyben a spanyol és az olasz körversenyekkel, a Vueltával és a Giróval szemben, amelyeket szeptemberben és októberben rendezhetnének meg.

De ha a Dauphiné Libéré birtokába került tervek igazak, az még jobban felbolygathatja az átszervezendő versenynaptárt. Nem csupán a két másik körverseny kezdete tolódhat el, de még az országúti világbajnokság is, aminek a kezdete egybe esne a Tour tervezett végével – a párizsi befutó napján tartanák az egyéni időfutamversenyt a világbajnokságon.

Persze az egész helyzet képlékeny. Ahhoz, hogy a Tour egyáltalán augusztus végén elindulhasson, mindennek a lehető legjobban kéne alakulnia. Ezt bonyolíthatja, hogy a járvány már most jelentkező gazdasági hatásai egyre több kormányt késztethetnek a korlátozások lazítására, ami viszont azzal fenyeget, hogy a nyáron újra fellángol a járvány.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.