Szakértők: A 13. havi nyugdíj olyan, mintha a fuldoklónak a parton dobnánk mentőövet

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Orbán Viktor április 6-án bejelentette, visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, akkor azonban úgy tűnt, hogy négy részletben, négy év alatt teszik majd ezt: 2021 februárjában egy heti, majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is ugyanígy, plusz egy-egy heti nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok. Április 16-án azonban kiderült, nem így lesz. A Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a ismertette a kormány legújabb döntéseit. A sajtó kérdésére válaszolva elmondta: a 13. havi nyugdíjat fokozatosan építik vissza: 2021-ben egy plusz havi nyugdíj egynegyedét, 2022-ben a felét, 2023-ban a háromnegyedét, és 2024-ben egy egész havi nyugdíjat kapnak pluszban a nyugdíjasok. Ezt követően minden évben teljes 13. havi nyugdíjat kapnak majd a jogosultak.

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke a Pénzcentrum megkeresésére közölte, ez az intézkedés csupán szemfényvesztés, ezzel a lépéssel a kormány nem orvosolja a jelenlegi problémákat, sőt, úgy fogalmazott, a most beígért 13. havi nyugdíj nagyjából olyan, mintha egy fuldoklónak azt mondanánk, hogy a saját erejéből kellene kiúsznia a partra, és utána adnák neki oda a mentőövet.

Azonnali segítségre lenne szükség, annak lenne érdemi eredménye, ha a nyugdíjasok már most megkapnák a beígért 13. havi nyugdíj első felét

– mondta a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint pedig nem stimmelnek a számok, ha abból indulunk ki, amit Palkovics László innovációs miniszter az április 7-én sajtótájékoztatóján mondott, miszerint a 13. havi nyugdíj visszaépítésére mindösszesen 280 milliárd forintot biztosít a kormány.

Ha ebből az összegből indulunk ki, amit négy év alatt költene el a kormány, akkor valójában az évi plusz egy heti nyugdíj összege jönne ki, ami pedig inkább lenne tekinthető egyfajta bőkezű nyugdíjprémiumnak, mintsem 13. havi nyugdíjnak. A mai bejelentés alapján viszont a 280 milliárdos összegnél jóval többet kell majd költeni, ennek fényében 700 milliárd forintról beszélünk, és 2025-től a 13. havi nyugdíj évente 280-300 milliárdos plusz kiadást jelent majd

– mondta.

A Pénzcentrumnak kifejtette véleményét Juhász László, Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke is, melyet a Pénzcentrumon olvashatnak el.

Címlapkép: Getty Images