Romániában begyorsult a koronavírus – 444

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

Romániában ismét felgyorsult az új típusú koronavírus-járvány terjedése: a csütörtök kora délutáni összesítés szerint
 a 24 óra alatt igazolt új fertőzések száma
491-re emelkedett, miután az utóbbi négy napon átlagosan 300 újabb fertőzést regisztráltak. Ezzel 7707-re nőtt az országban észlelt fertőzések száma. A diagnosztizált betegek közül 243-at ápolnak intenzív osztályon.

A csütörtöki adatok szerint 386 koronavírusos beteg halt meg. Az utóbbi 24 órában az előző napi rekordnál öttel kevesebb, 25 halálesetet regisztráltak. Az első fertőzés megjelenése óta 1357 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Az előző két naphoz hasonlóan, az utóbbi 24 órában is jóval több mint száz (140) Covid-19-cel diagnosztizált páciens hagyhatta el a kórházat.

Az utóbbi 24 órában több mint hétezren kerültek ki a karanténból, de jelenleg is több mint 60 ezren töltik otthoni elkülönítésben és csaknem 23 ezren hatósági felügyelet alatt a lappangási periódusnak tekintett időszakot. Az utóbbi 24 órában végezték el az eddigi legtöbb (4800) koronavírus-tesztet.

Az egészségügyi miniszter csütörtökön kiadott rendelete szerint Romániában kiterjesztik a koronavírus-tesztelést több, más okból egészségügyi ellátásra szoruló, veszélyeztetettnek minősülő páciens-kategóriára. Ezentúl a kemoterápiás kezelés alatt álló vagy műtéti beavatkozásra váró rákbetegeken, a szervátültetésre készülő pácienseken, illetve donorokon, az otthoni vagy hatósági karanténban lévő, illetve Covid-19-ben szenvedő betegekkel érintkezésbe került várandós nőkön, a fertőzött személyekkel kapcsolatba került, dialízisre járó pácienseken és az idősotthonok gondozóin is elvégzik a koronavírus-tesztet.

Nelu Tataru egészségügyi miniszterbszerint Romániában jelenleg napi hatezer teszt elvégzésére van műszaki kapacitás 57 regionális központban, ám a szakképzett, tapasztalt személyzet hiánya miatt jelenleg napi 4500-4700 teszt elvégzésére van reális lehetőség.

Az egészségügyi minisztérium egy másik rendelete szerint a legfertőzöttebb nyugat-európai országokból, valamint az Egyesült Államokból, Törökországból vagy Iránból hazatérő román állampolgároknak már nem kell két hétre hatósági karanténba vonulniuk, ha írásos nyilatkozatban vállalják az otthoni – a többi lakót nem veszélyeztető, külön helyiségben töltendő – elkülönítést. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.