rl, hogy a fia olyan plyt vlasztott, ahol puszta rdekek alapjn nem lehet csak gy valakit eltakartani

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Kknyessy gnest gyakran krdezik szinkronfeladatairl, hiszen a legnagyobb klfldi sztroknak adja a hangjt, a legmagasabb sznszi minsgben. Az Orignak adott interjjban ugyanakkor elmondja, hogy szmra a sznhz a legfontosabb. Tavaly a nzk szavazatai alapjn nyerte el a legjobb sznsznnek jr djat a salgtarjni Zenthe Ferenc Sznhzban bemutatott Arthur Miller-darab, a Pillants a hdrl cm eladsnak Beatricjeknt, amely kitntetsre legalbb annyira bszke, mint a Magyar rdemrend Lovagkeresztjre. m vli: nem a djak szmtl fgg, hogy kpes-e hitelesen tadni a tantvnyainak mindazt, amit szakmailag s emberileg rtkesnek tart. Ez gyben szmtalan pozitv visszajelzs bizonytja, hogy sznszpedaggusknt is j ton jr. A sznszn beszl csaldjrl is, balettmvsz frjrl, illetve balettmvsznek kszl fiukrl, aki remnyei szerint olyan plyn kezdheti majd a hivatst, amelyrl (ellenttben a sznszettel) nehezebb szubjektv tletek, klnbz rdekek szerint letolni az arra rdemes, de a helyezkedsre kedvet nem rz tehetsgeket.

Karantn idejn beszlgetnk telefonon. Mieltt a trgyra trnnk, tbeszlnnk az lett, muszj rkrdezni: miknt li meg csaldjval a jelen helyzetet?

Mi nagyon szaladgls csald vagyunk, reggel ki-ki megy a dolgra, este esnk haza. ltalban. Most ez nagyon megvltozott, prblok berendezkedni az otthoni letre. A munkim nagy rszt elvesztettem. Itthon rendeztem be egy kis stdit, a gyengnltknak mondok fel egy knyvet, valamint a tant bartnm krsre – akinek elss osztlya van – olvasok fel egy mest online a ktelez olvasmnyok kzl. Mindkettvel szinte kszen vagyok. Mivel magam is tantok, azt is most prblom online tlltani. Muszj feladatot tallni. A frjem jelenti a biztos htteret, aki tncosi mltjbl kilpve mr j ideje civil hivatsban van, s home office-ban dolgozik. Prblunk tllni minden szempontbl. A fiamnak a legnehezebb, aki a Tncmvszeti Egyetemre jr. Most az otthoni bordsfal mellett gyakorol, de az nem ugyanaz, mint egy balett terem. Most mindenkinek nehz, ahogy msok is, mi is prblunk alkalmazkodni a lehetetlen helyzethez. Kzben remnykednk.

Nzznk a mltba. desanyja, Dvid gnes sznszn volt, desapja, Kknyessy Ferenc televzis rendez. Sejthet, hogy n mirt lett sznsz. m az is rdekelne: szlei miknt vlasztottak hivatst?

desanym erdlyi szlets, a szlei a msodik vilghbor alatt szktek t vele Magyarorszgra egy marhavagonban. Egyike volt annak a ht gyermeknek, akik letben maradtak abbl a tizenkettbl, akiket a nagymamm vilgra hozott. A szksbl anyu leginkbb arra emlkezett, hogy egy hatalmas zskot kellett cipelnie, amelyikbl kikandiklt egy risi ks, ami az t egy rzs szakaszban ersen felsrtette a combjt. Tetrlis helyzet, tz ves lehetett, amikor meglte. Ksbb kereskedelmi kzpiskolba jrt, ahol sokat szavalt. Szerettk, ahogy verset mond, gy eszbe jutott: az lesz a legjobb, ha jelentkezik a Sznhz- s Filmmvszeti Fiskolra. Fel is vettk Bsti Lajos osztlyba, ahol Sulyok Mria is tantotta.

Mi a helyzet az desapjval?

Apm fldmrnek kszlt. Nemesi csaldbl szrmazott, Debrecen krnykn ntt fel, a mai napig ott l az apai rokonsgom. tvenhatban el akarta hagyni az orszgot, de csak a Moszkva trig jutott, ott elkapta a honvgy, illetve rjtt, hogy nem brn sokig az desanyja nlkl. Akit aztn huszonegy vesen elvesztett – gy nem ismerhettem az apai nagymammat. Magam hasonlan korn vesztettem el az desapmat, soha nem beszltnk arrl, hogy a fldmrsrl sztt tervei miknt fordultak a televzizs fel. Taln az hatott r, hogy akkoriban, nem sokkal a mfaj megszletse utn, mris fnykort lte a televzizs. Miutn desapm elvgezte a fiskolt, olyan klasszikus msorokat rendezett, mint a Ki mit tud?, a Tncdalfesztivl, a Riporter kerestetik. De ksztett dokumentumfilmeket is, ilyen volt pldul az gret fldje, amelyik egy munksszll lett mutatta be.

Fot: Csudai Sndor – Origo

Pozitv felhanggal?

A szleim nem voltak a Kdr-rendszer bartai. desapm sosem lpett be a prtba, pedig szerinte sokkal tbbre vihette volna, ha megteszi. Anyukm ms tszta volt: mg KISZ-es is volt, mert a jzan paraszti eszvel azt gondolta, hogy ha ez az alapja a ltezsnek, akkor legyen. Mikzben a jzan paraszti eszvel azt is tudta: a ltezs felttelei hazugsgokban, hivataloss tett tveszmkben fogalmazdnak meg. Apm esetben a dafke ellenlls azzal jrt, hogy idvel egyre kevesebb lett a feladata. Hozz kell tennem: a nvekv mennyisg alkoholfogyasztsnak is szerepe volt a dologban.

Akkori monds szerint: a szocializmusban az rtelmisg eltt kt t ll, az egyik az alkoholizmus, a msik jrhatatlan.

Brhova mentnk apmmal a munkja kapcsn, ott folyt az alkohol. Kisfnk, nagyfnk, nyitottk a brszekrnyt: „Ferikm, Isten hozott!” A most tvenes nemzedk szlei szmra termszetes, egyben tragikus kzeget jelentett a Kdr-kor szesszel titatott vilga. Ami elviselhetbb tette a rendszert, egyben puszttotta az ember szervezett. Apm utols tz vben mr semmilyen munkt nem kapott, hiba voltak zsenilis tletei. Hosszabb tvon nem lehetett egytt dolgozni vele.

Mit csinlt a munktlansgban?

Otthon lt, s olvasott.

desanyja hogyan lte meg a dolgot?

Mg hrom ves koromban elvltak, de maradtunk sszezrva a kzs laksban. Akkoriban nem nagyon lehetett leakasztani egy msik otthont, hiba vlt tarthatatlann a kzs let. Tizennyolc ves voltam, amikor kitrt egy nagyobb perpatvar, mire azt mondtam: n innen elmegyek, akrhov, de innen el. Anyukmnak mr hossz vek ta be volt adva a laksignylse, s pont akkor trtnt, hogy egy flttnk lak ids bcsi mg feljebb kltztt, a jistenhez. Akkor anyu bement az illetkes hivatalba, sarkra llva azt mondta: „Azt a lakst krem felettnk!” Aprcska kgli volt, de legalbb elklnlhettnk, mikzben mgis apm kzelben maradtunk, mert apmnak szksge volt a kzelsgre – s anym sem akarta teljesen magra hagyni. Tudja, mi a legszebb ebben a Kdr-kori szociogrfiban?

Mi?

A hz, amelyben az emltett laksok tallhatak, a Moszkva tren llt. Ott, ahol a klhonba indul apm anno megrekedt.

Korbbi interji kapcsn azt gondoltam: napsugaras gyermekkora volt, szp lmnyek sorval.

Sosem mondtam ilyet.

Meslte tbbszr, hogy mr ngyvesen szinkronizlni kezdett, miutn elbvlte hangjval a gyrtsvezett, aki az desanyjt kereste telefonon. Meslt a Rdi Gyermek Krusban tlt lmnyeirl is, ahogy a Toldy Ferenc Gimnzium sznjtsz krnek kellemes kzegrl ugyancsak. Mindezek tkrben a sttebb tnus trtnetei legalbb is meglepek.

A sttebb tnusok ersen dominltak, m arrl szoktam meslni, amirl krdeznek.

Az desanyja a miskolci Nemzeti Sznhzban kezdte gyakorolni a hivatst, majd az llami Dryn Sznhzban jtszott, aztn a fvrosban, a Jzsef Attila Sznhzban. mennyire volt boldog a maga plyjn?

Nem volt boldog. Nem sokat lttam sznpadon, amiben lttam, az pici feladat volt. s azokbl is kevs akadt. Nem tudom, hogy mirt nem jtt ssze neki a nagyobb v plya.

J sznsz volt?

Amikor kicsi voltam, akkor csodlatosnak lttam. Amikor nagyobbacska lettem, tmadt bennem nmi ktely, de taln csak azrt, mert ersen hatott rm egy olyan szerepe, ami nem volt kedvemre. Prostitultat alaktott benne. Nehz egy gyereknek objektven tlnie a szljrl. Ms, kisebb szerepeiben megint jnak lttam, de a „rossz lmny” ers nyomot hagyott.

Mikecz Estilla (b) Catherine, Kknyessy gi (k) Beatrice s Mt Krisztin (j) Eddie szerepben Arthur Miller Pillants a hdrl cm sznmvnek prbjn a salgtarjni Zenthe Ferenc Sznhzban 2019. mjus 25-n.Forrs: MTI/Komka Peter

desanyja hogyan kerlt fel Budapestre?

A Nemzeti Sznhzban kezdtk foglalkoztatni gynevezett „minisztriumi sttuszban”. Aztn Miszlay Istvn hvta t a Jzsef Attila Sznhzba, aki politikai kinevezettknt lett ott igazgat, Fodor Imre utn, s Igldi Istvn eltt. Annyi biztos: anym remek asszony volt, nekem ez a legfontosabb.

n arrl is meslt mr, hogy a Jzsef Attila Sznhz akkori tagjai kzl Borbs Gabi volt nre a legnagyobb hatssal. Mely szerepben fogta meg legjobban?

Minden sznpadi jelenltvel hatott rm. desanym is nagyra tartotta, hiba volt idsebb Gabinl. Ugyanakkor Szerencsi va is inspirlt. Ahogy a Jzsef Attila Sznhzhoz nmileg ksbb rkez Kocsis Judit, vagy Ivancsics Ilona szintn. Milyen az let: Kocsis Jucival mra egy szerepkrbe kerltnk, hiszen az id sszemossa a minimlis korklnbsgeket. Tizenhrom vesen csak bmultam a hszves Jucit a nztrrl, ma pedig mr „egy kalapban” vagyunk.

Maradjunk mg a gyerekkornl. Beszlt mr arrl is ms frumon, hogy a Rdi Gyermekkrusa adta meg azt a lehetsget, hogy rcsodlkozzon a vilgra. Azutn kerlt a krusba, miutn a krus vezetje, Botka Valria egy krustagot ksrt a stdiba, akit egy nekes szinkronfeladatra krtek fel – n azonban lenekelte a kislnyt. A Rdi Gyermekkrusa sajtos kzeg volt: kemny szablyok uralkodtak benne, mikzben tagjai bejrhattk a vilgot. Miknt lte meg ezt a kettssget?

Kkemny dresszra mellett daloltunk. m msknt nem is lehetett volna kordban tartani annyi pajkos individuumot. Akik mindekzben eljuthattak pldul Japnba, ahol a szllodban meglttunk egy plaktot, amely azt hirdette: az alagsorban csokolds bannfagyit lehet kapni. Tilos volt fagylaltoznunk, de leszktnk az alagsorba. Amikor kinyitottuk az oda vezet ajtt, egy elkpeszten sznes vilg trult elnk: mint egy mai risplza, soha olyan csodt nem lttam mg. Ott jttem r tizenkt vesen, hogy az emberek a vilg msik feln egszen mskppen lnek, mint mi, az r 1979-es esztendejnek Magyarorszgn.

Nincs mg vge, a folytatshoz lapozzon!


© 2021 Ibelepes. All Rights Reserved.