Rendkvli videokonferencit tartanak az OPEC+ orszgok

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Rendkvli videokonferencit tart kedden nhny OPEC orszg s szervezeten kvli olajtermel, de a legnagyobbak nem vesznek rszt.

A megbeszls clja, hogy megvitassk az olajpiacon kialakult vszhelyzetet, s azt javasoljk a tbbi olajtermelnek, hogy az OPEC 14 tagllama s a velk szvetsges tz orszg, lkn Oroszorszggal – azaz az OPEC+ nven ismert csoport – az prilis elejn megllapodott mjus 1-je helyett gyakorlatilag azonnal cskkentse napi 9,7 milli hordval a termelst.

IllusztrciForrs: Imaginechina/Tong jiang – Imaginechina/Tong Jiang

A Reuters rteslse szerint a megbeszlst Algria, mint az OPEC soros elnke hvta ssze s a videokonferencin Algria mellett Nigria, Venezuela s Irak olajgyi minisztere, valamint a szervezeten kvli olajtermel Kazahsztn s Azerbajdzsn kpviselje vesz rszt.
A megbeszlsen viszont nem lesz ott a legnagyobb OPEC-olajtermel Szad-Arbia, Kuvait s az Egyeslt Arab Emrsgek, valamint a szervezeten kvli Oroszorszg sem.

A hrre, hogy a legnagyobb olajtermelk nem vesznek rszt a keddi megbeszlsen, tovbb gyengtett az amgy is jelents mnuszban ll olajrat. Kedden, 18.30-kor az szaki-tengeri Brent olajfajta hordnknti ra 6,44 dollrral (25,22 szzalkkal) 19,13 dollrra sllyedt. A nyugati fltekn irnyad WTI amerikai knnyolajfajta hordnknti ra pedig 8,34 dollrral (40,42 szzalkkal) 12 dollrra esett.