Putyin lefújta a győzelem napi díszszemlét

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte csütörtökön a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulójára tervezett május 9-i katonai díszszemle elhalasztását a koronavírus miatt.

Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

A Vörös téri díszszemlével együtt az évfordulóhoz kapcsolódó minden más eseményt is el kell halasztani, köztük a háború részvevőiről való megemlékezést, az úgynevezett Halhatatlan Ezred vonulását, amely Moszkvában rendszerint több százezres, országosan és nemzetközi szinten pedig milliós tömegeket szokott megmozgatni. Az ünnepségek megtartásának új dátumát nem közölte.

Fotó: Wei wei/Imaginechina via AFP

Az ünnepig, a Győzelem napjáig már kevesebb mint egy hónap van hátra, és most egy nem könnyű, mondjuk ki egyenesen, nehéz választás előtt állunk: a május 9-i dátum is szent számunkra és megfizethetetlen minden ember élete is” – mondta Putyin a kormány vezetőivel tartott online-tanácskozáson.

Szerinte a díszszemle és a kapcsolódó tömegrendezvények előkészületeit már most meg kellene kezdeni, de nem rendeli el ezeket, mert a járvány május 9-re még nem éri el a tetőpontját, a vele kapcsolatos kockázatok rendkívül magasak. Leszögezte, hogy a katonai díszszemlét a Vörös téren és a Halhatatlan Ezred vonulását idén a járványveszély levonulása után fogják megtartani.

Fotó: -/AFP

Visszavonulásra kényszerítjük a fenyegetést, amelybe ma beleütközünk, és akkor feltétlenül meg fogjuk tartani a május 9-re tervezett rendezvényeket, ezt szeretettel és ünnepélyesen fogjuk megtenni, az idei, 2020-as évben, annál is inkább mert az ideit az emlékezet és a dicsőség évévé nyilvánítottuk” – hangoztatta az orosz vezető.

Szerdán orosz veteránszövetségek kérték arra az elnököt, hogy a világháborús jubileumi megemlékezéseket később tartsák meg. A moszkvai díszszemlére az orosz vezetés már számos külföldi vezetőt meghívott. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője múlt csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy a meghívásokat nem mondták le.

Orosz sajtóértesülések szerint a katonai díszszemlét június 24-re, az 1945-ben a Vörös téren Georgij Zsukov marsall által levezényelt győzelmi parádé jubileumára, vagy szeptember 3-ra tehetik át, amely dátumot Oroszország a második világháború befejezésének tekinti.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint egy nap alatt 3448-cal, 27 938-ra nőtt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, ami 14,1 százalékos napi növekményt jelent, és esti jelentések szerint a Covid-19-járvány immár mind a 85 orosz régióra kiterjedt. Nyikolaj Malisev vezető orosz infektológus csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén úgy számolt, hogy a járvány június-júliusban tetőzik majd Oroszországban. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.