Pontosan megjsolta sajt hallt a kosrlabda legnagyobb mvsze

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Ha valaki a kzelmltban beleszeretett Trae Young, Steph Curry, vagy mg korbban mondjuk Steve Nash jtkba, az biztosan imdta volna Pete Maravich-et. A ’70-es vekben Pistol Pete egyedlllan mvszi stlusban zte a kosrlabdt, kitaposva az utat a 30-40-50 vvel ksbbi kvetinek. Nem tlzs azt lltani, hogy olyan dolgokat volt kpes megcsinlni az leglesebb helyzetekben, amiket msok mg edzsen, de taln a kpzeletkben sem. Az egyedlll mutatvnyok s ltvnyos megoldsok azonban csak egy rszt kpeztk a repertorjnak, ugyanis nemcsak rlt passzaival s trkkjeivel, de vgtelen dobtvjval is megoldhatatlan feladat el lltotta az ellenfelet. Ehhez persze az is kellett, hogy mr legfiatalabb kortl kezdve is a kosrlabda legyen az lete.

Mnikus katona apa

Petar “Press” Maravich szerb bevndorlk gyermekeknt ltta meg a napvilgot az Egyeslt llamokban. Imdott kosarazni, profinak kszlt, de a II. vilghbor (amelyben piltaknt szolglt) kettvgta a karrierjt. A sporttl nem akart elszakadni, ezrt edznek llt. Ezzel egyidben szletett meg fia, a kis Pete, az “reg” pedig eldnttte, hogy a gyerekbl NBA-jtkost farag. A mdszerei pedig igencsak rendhagyak voltak.

Elszr is, sikerlt megszerettetnie a jtkot Pete-tel, aki hamarosan ugyanolyan mnikuss vlt, mint Press. Minden egyes nap rkig gyakoroltk a labdakezelst s a tvoli dobsokat, de Pete-nek ez sem volt elg. Iskolba menet pattogtatott, gy ment moziba, hogy kzben pattogtatott, st! Olyan is volt, hogy a kocsijuk hts lsn fekdt, kilgott az autbl, s nyitott ajtn keresztl pflte a labdt – mikzben Press vezetett.

Minden szabadidejt a jtknak szentelte, ez pedig a tanuls rovsra ment. Amikor a tanrok felhvtk Presst, hogy aggodalmukat fejezzk ki Pete jegyei miatt, az apa csak ennyit mondott:
Trdjenek a maguk dolgval, Pete is ezt teszi. Az lete a kosrlabda.Az ifj Maravich minden labdajtkban tehetsges volt, Pressnl viszont csak a kosrlabda jhetett szba. A baseballrl gy “szoktatta le”, hogy egyszer teljes erbl arcba dobta, hogy Pete megijedjen a fjdalomtl s tbb ne akarjon jtszani.

Amerikaifociban irnyt volt, Press pedig egyszer odament az iskola edzjhez, s megparancsolta neki, hogy tegye ki a fit a lehet legnagyobb veszlynek. Pete szabad prda lett a vdfalemberek szmra, akik ssze-vissza trtk az alig 50 kils srcot, gy ht vgl errl a sportrl is lemondott.
Nyolcadikos korban mr gimnziumi kosrcsapatban jtszott, volt olyan meccs, ahol 33 pontot dobott.

Pete s Press MaravichForrs: Pittsburgh Post-Gazette

Aztn apja szak-Karolinban kapott llst, a csald pedig odakltztt, ahol Maravich vgzs vt tlttte. Itt mr igazi jelensgnek szmtott, megtlttte a csarnokot az sszes szereplsekor. Olyan volt, mint egy kt lbon jr, egyszemlyes cirkusz. Mintha a Harlem Globetrottersbl valaki profinak kszlne. Jellegzetes dobmozdulata s tvoli dobsai miatt megkapta a Pistol becenevet, amit egsz letben bszkn viselt. A kivl gimis vek utn katonai lkszt iskola kvetkezett, amit Pete nem igazn szeretett, radsul az apai prz sem lett hosszabb: Press megfenyegette, hogy ha bajba keveredik, vagy iszik, akkor lelvi.

A trtnelem legeredmnyesebb egyetemi jtkosa

Nem sokkal ksbb Presst kineveztk a Louisiana State University kosredzjnek, pont akkor, amikor Pete vlaszthatott az egyetemek kzl. Habr nem szeretett volna mindenkpp az LSU-ra menni, Press ultimtumot adott neki: vagy oda iratkozik be, vagy tbb ne is tegye be a lbt a csaldi hzba. Nhny krnyi alkudozs utn Pete vgl kapott egy kocsit Presstl, gy ht irny volt Louisiana.
Az akkori egyetemi szablyok szerint elsvesek nem jtszhattak az “igazi” csapatban, szmukra volt kln joncliga. Pete a legels meccsen 50 pontot, 14 lepattant s 11 glpasszt jegyzett, a Napnl is vilgosabb volt, hogy ez nem az szintje.1967-ben vgre bemutatkozhatott a norml csapatban. Apja els idnye edzknt meglehetsen szrnyre sikerlt, 26 meccsbl 23-at elvesztettek. Alig vrta, hogy a fia is plyra lpjen. Habr nevelsi s tantsi mdszerei megkrdjelezhetek voltak, egyvalamihez nem frhetett ktsg: imdta Pete-et, mindent megtett volna rte s a sikerrt. A taktika is vilgos volt: Pistol akkor dob kosrra, amikor akar. Ez persze nem azt jelentette, hogy nz lett volna, vagy hogy mindent elvllal, ellenkezleg: csapattrsai szerettek vele jtszani, radsul folyamatosan kszenltben kellett vrniuk Maravich passzait, mert azok a leglehetetlenebb helyzetekbl is megtalltk ket.

A Beatles-frizurs, lg zoknis gyerek mr az els vben orszgos szenzci lett. Tmtt csarnokokban jtszott, mg idegenben is imdtk a szurkolk, a zoknijt rendszeresen elloptk az ltzbl. Mindhrom egyetemi szezonjban pontkirly volt, az tlagai gy nztek ki: 43,8, 44,2 s 44,5. Glpassztlaga is vrl vre emelkedett, 4-rl 4,9-re, majd 6,2-re.

A pontoknl lljunk meg egy pillanatra, vagy inkbb tbbre. Egyetemi plyafutsa alatt 3667-et dobott, ez rekord a mai napig. Ehhez tegyk hozz, hogy csak hrom szezonban jtszhatott, mert csak 1972 ta szerepelhetnek a csapatokban elsvesek is.

A 44,2-es karriertlag szintn olyan cscs, amit soha senki nem fog megdnteni. A ranglistn a legends Oscar Robertson a msodik 33,8-cal.

Hihetetlen ltvnyos jtkra az egsz orszg kvncsi volt:Azt se felejtsk el, hogy Maravich egyetemi idszaka alatt mg nem volt tmadid, azaz a csapatok addig tarthattk a labdt, amg akartk. Ha lett volna, az prgsebb jtkot, tbb labdabirtoklst s dobsksrletet eredmnyezett volna, ami mg feljebb vitte volna Maravich szmait.

Nem is beszlve arrl, hogy a hrompontos vonalat jval ksbb vezettk be, Pistol Pete viszont elszeretettel hajiglta a labdt tvolrl is. Az LSU akkori msodedzje, Dale Brown az sszes dobst feljegyezte, a szmtsai alapjn pedig Maravich krlbell 57 (!) pontot tlagolt volna egyetemi plyafutsa alatt, ha lett volna tripla.

Nem volt olyan pontja a plynak, ahonnan ne tudott volna betallni, s nem volt olyan vros, ahol ne rajongtak volna rte. Sajt visszaemlkezsben felidz egy esetet, mghozz a msodik szezonjnak zrmrkzst a Georgia Egyetem otthonban:

“Fontos volt az a meccs, azzal javthattuk volna a mrlegnket 50%-ra. Flidben nggyel vezettek, aztn a sznet utn hirtelen 15-tel elhztak. sszeszedtk magunkat, n fleg, mert azrt jttem, hogy legalbb 50-et dobjak, ami szezoncscs lett volna, de az els flidben szrnyen jtszottam. Sikerlt hosszabbtsra menteni, majd az els rads utols msodperceiben is egyenltettnk. A msodikban aztn kitttk ket. Msfl perc volt htra, n pedig gy dntttem, hogy leprgetem az rt. Fel-al rohangltam a plyn, trkkzgettem, ht mgtt pattogtattam, lb kztt, az ellenfl is kapott 1-2 ktnyt. A kznsg tombolt, megrltek a show miatt. A Georgia jtkosainak viszont nem tetszett a dolog, ezrt elkezdtek rohanni utnam. Azt hittem, hogy meg akarnak lni, gyhogy meneklre fogtam a sajt kispadunk irnyba. Felnztem az rra, mr csak ngy msodperc volt htra, gyhogy a flplyrl elengedtem egy horogdobst. Ahogy megszlalt a duda, a labda csont nlkl hullott be. Az volt az 58. pontom. 14 000 nz tombolt a leltkon.1968-ban “mg csak” az egyetemi lomcsapatba kerlt be, 1969-ben s 1970-ben t vlasztottk az v jtkosnak.

“Tbbet is dobhattam volna, mint 68”

1970-ben jelentkezett az NBA draftjra, ahol a harmadik helyen lecsapott r az Atlanta Hawks. Maravich joncve remekl sikerlt, bevlasztottk a legjobb elsvesek lomcsapatba is. Msodik szezonjra a ponttlaga kiss visszaesett, inkbb a jtkszervezsben jeleskedett, remekl jtszott a csapat pontgyrosa, Lou Hudson keze al, aki ebben az vben karriercscsot dobott. De hiba a pazar htvdpros, valamint a rutinos centerklasszis, Walt Bellamy jelenlte, a Hawks egyszer sem tudott egy krnl tbbet menni a rjtszsban. Maravich a harmadik vben tdik volt a pont- s hatodik a glpasszlistn, kvetkez szezonban pedig csak Bob McAdoo szerzett nla tbb pontot.
Aztn 1974-ben megvltozott minden. j csapat rkezett a ligba, mghozz a New Orleans Jazz, amely fleg olyan jtkosokbl llt ssze, akikre korbbi csapataik nem tartottak ignyt. A klub szeretett volna egy igazi arcot, s igen komoly ellenrtkrt cserbe (ngy draftjog s kt jtkos) megszereztk Maravich-et, akirt az egsz llam rajongott, hiszen oda jrt egyetemre.

Pistol Pete vtizedekkel elzte meg a kort:A debtl idny a vrakozsoknak megfelelen alakult: a Jazz ligautols lett, Maravich hatkonysga s termelse pedig visszaesett, hiszen kutyat csapattrsaira nem igazn kellett figyelnie az ellenflnek. A msodik ve mr jobban sikerlt, megint a legjobb 3 pontszerz kztt vgzett, msodszor is meghvtk az All-Star glra, s bekerlt az v vgi lomtsbe.

Aztn jtt az 1976-77-es kirs, amikor pontkirly lett, tlagt 31,1-re vitte fel. Ezek kzl is kiemelkedik egy trtnelmi tallkoz.

1977. februr 25-n a Jazz a New York Knicks csapatt fogadta. A vendgek irnytja minden idk egyik legjobban vdekez egyese, Walt Frazier volt, aki azt mondta a meccs eltt, hogy Pistol Pete-nek gondjai lesznek este, mert vgre kemny vdekezst kap majd.
Frazier kristlygmbje viszont totlis csdt mondott, Maravich ugyanis 68 pontot dobott (ennl tbbet addig csak Wilt Chamberlain s Maravich edzje, Elgin Baylor szerzett egy meccsen).“Lehetett volna ennl tbb is, az elejn sok knny dobst rontottam” – mondta az egyni rekord utn. Arrl nem is beszlve, hogy az utols percekben kt nevetsges tmadhibt fjtak be ellene, amikkel kipontozdott. Az utolsnl – lltlag – szablytalansggal egytt dobott kosarat, azaz 70-nl kellett volna llnia s mg dobhatott volna egy bntett, amivel berhette volna Baylort.

jabb All-Star s lomcsapat-tagsg volt a jutalma, de a Jazz tovbbra sem rt oda mg a rjtszs kzelbe sem. Radsul Maravich szmra ez volt a cscs, ugyanis mindkt trde kezdett sztmenni. A kvetkez kt vben 164 sszecsapsbl csak 99-et tudott vllalni, s mivel a Jazz pnzgyi gondokkal kzdtt, ezrt elszr eladta az rtkelhet jtkosait, majd mivel ez sem segtett, 1979-ben az egsz franchise elkltztt Salt Lake Citybe, s Utah Jazz nven folytatta mkdst.

A legends bostoni edzvel, Red Auerbachhal tbb oktatvidet is forgatott. A 2.15-nl bemutatott passzt ne nagyon gyakoroljk otthon!Ez az v nemcsak ezrt volt mrfldk az NBA-ben, ugyanis ekkor vezettk be vgre a hrompontos vonalat. Maravich biztosan imdta volna, csakhogy mr jrni is alig brt. Mivel nem tudott edzeni, ezrt a meccseken sem lphetett plyra, vgl 1980 janurjban a Jazz kitette a keretbl. A Boston Celtics igazolta le, amellyel – az jonc Larry Bird vezetsvel – bejutott a keleti konferenciadntbe, ott viszont kiesett. sszesen 43 mrkzsen szerepelt, valamint vgre sszejtt a rjtszs is, de a bajnoki cm mr nem. A trdei teljesen felmondtk a szolglatot, emiatt Maravich 1980-ban visszavonult. Tbb mint 24 pontot, 5 glpasszt s 4 lepattant tlagolt plyafutsa alatt, amivel rendkvl illusztris trsasgnak a tagja. Akik szintn ilyen statisztikt hoztak: Michael Jordan, LeBron James, Oscar Robertson, Jerry West s Larry Bird. A legnagyobbak.

Megjsolta a sajt hallt

A nyugdjazsba aztn kis hjn belerlt. 33 ves volt, ebbl 33-at a kosrlabdnak szentelt. Nem tudta, mihez kezdjen magval, kereste az let rtelmt. Csaldjt elhagyva kt vre nkntes szmzetsbe vonult, de ptett magnak bunkert is, kszlt a vilgvgre. Tbbszr a pohr fenekre nzve prblta betlteni az rt, amit a kosrlabda hagyott benne, de belekstolt mindenbe, ami ppen szembejtt: kutatta az UFO-kat, trendszakrt lett, festett s jgzott is. Aztn ismt rtallt a vallsra, a hitnek ksznheten jra nmaga lett.

“Szeretnm, hogy hith katolikusknt s ne kosarasknt emlkezzenek rm” – hangoztatta tbbszr is. Bels bkre lelt, jobb csaldf is vlt belle.

De ebbl a szerepbl sajnos nem sok jutott neki. 1988. janur 5-n a kaliforniai Pasadenba replt, hogy a helyi pap rdimsorban szerepeljen. Ha mr ott volt, megltogatta a templomot is, aminek volt kosrplyja. Termszetesen is bellt jtszani.
“Nagyon jl rzem magam!” – ezek voltak az utols szavai, kevesebb mint egy perccel ksbb ugyanis megllt a szve. A boncols sorn kiderlt, hogy veleszletett szvrendellenessge volt, amit korbban nem vettek szre. Mondhatnnk, hogy boldogan halt meg, hiszen rgi szenvedlyt tvzte j letvel a templomi plyn. De nem gy volt, s ezt korbban, egszen pontosan 1974-ben meg is mondta.
Nem akarok 10 vig az NBA-ben jtszani, hogy aztn 40 krl elvigyen egy szvroham.Pontosan 10 vet jtszott a profiligban, s tnyleg a szve lett a veszte fiatalon. Megjsolta a hallt.
1987-ben bekerlt a Hressgek Csarnokba, 1996-ban bevlasztottk az NBA trtnetnek 50 legjobb jtkosa kz. 7-es mezszmt visszavonultatta a Utah Jazz s a New Orleans Hornets (ma mr Pelicans), 44-est az Atlanta Hawks, az LSU-n szobrot emeltek neki s rla neveztk el a sportcsarnokot. Fantasztikus jtkos volt, akinek azonban a csapatsiker sosem jtt ssze. Atlantban s New Orleansban is gyenge csapatban jtszott, a Boston pedig akkor indult meg felfel, amikor abbahagyta.

Vajon Maravich lenne olyan j ma, mint Steph Curry?Forrs: sport.one

A sportvilg egyik llandan visszatr tmja a klnbz sportolk s a korszakok sszehasonltgatsa. Mire lenne kpes a mai krlmnyek kztt Pel, Gretzky, Jordan, Montana, vagy Fangio? Ezek azok a krdsek, amikre lehetetlen megadni a biztos vlaszt, de vannak olyan jtkosok, akiknl azrt lehet sejteni.

A mai kosrlabda alfja s omegja a dobs s a labdakezels. Maravich ebben a kettben jcskn megelzte a kort, s mg gy is tpontosan clzott tvolrl, hogy karrierje utols vig azok a dobsok is csak kt pontot rtek.
Utols NBA-vben kiprblhatta a hrompontost, 15 ksrletbl 10 volt j, ami 66,7%-os arny. Hogy ez j-e vagy sem? A tripladobs (leend) koronzott kirlya, Steph Curry 43,5%-os karriertlagot tudhat magnak. Termszetesen Maravich esetben a minta sokkal kisebb, tredke Currynek, s ez a hatkonysg egszen biztosan fenntarthatatlan, de indiktornak bven elg ahhoz, hogy elkpzeljk, mire lenne ma kpes. Steve Nash mg aktv volt, amikor ezt mondta rla: “Mi mind azt utnozzuk, amit tallt ki.”