Polgármester: a kormány aláírta Göd halálos ítéletét

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

“Tegnap este megjelent a Magyar Közlönyben két, városunkat érintő kormányrendelet. Az elsőben a kormány rendelkezik a különleges gazdasági övezetek kialakításáról. Az ilyen övezetekkel rendelkező településeken mind a helyi adóztatás joga, mind a településszervezés átkerül a megyei önkormányzathoz. A második rendelet kijelöli az ország első, és eddig egyetlen különleges gazdasági övezetét: a gödi Samsung gyárat, és körülötte található területet. Ez Göd területének 20%-a!” – írja Facebook-posztjában Göd polgármestere, Balogh Csaba.

A Momentumos polgármester szerint ez “gyakorlatilag egy halálos ítéletet” jelent Göd számára.

A Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti

– írja a polgármester.

“Talán ennél is fontosabb viszont az, hogy a jövőben sem az önkormányzatnak, sem az gödi lakosoknak nem lesz beleszólása abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit és hol építenek, vagy hogy milyen környezetszennyező tevékenységet végezhetnek” – írja, ezért lépéseket ígért ez ellen az önkormányzat részéről.

Tegnap megírtuk, pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a koronavírus-fertőzés okozta tömeges megbetegedéssel járó humánjárvány negatív gazdasági következményeinek csökkentése érdekében, a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülése és a meglévő munkahelyek megőrzése vagy új munkahelyek létesítése céljából a kormány különleges gazdasági övezeteket hozhat létre. Ezek olyan területek, ahol

  • a Kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított
  • legalább 100 milliárd forint teljes költségigényű,
  • a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű és
  • munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, új beruházás vagy bővítés megvalósítását szolgálóberuházások valósulnak meg.

Az új rendelettel élve a kormány rögtön ki is jelölte az első különleges gazdasági övezetet Göd területén. Az indoklás szerint a veszélyhelyzet által veszélybe sodort több mint ezerötszáz munkahely megvédése, valamint több mint kettőezer-ötszáz új munkahely megteremtése céljából léptek így.

Az intézkedés a Samsung gödi gyára miatt történhetett, az elektronikai cég már tavaly bejelentette, hogy 390 milliárd forintból bővíti gödi gyárát. A rendelet hatályát most június 15-ig, vagy legkésőbb a veszélyhelyzet végéig hosszabbították meg.