Perek tucatjaival nzhet szembe Ausztria a megksett intzkedsek miatt

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Ahogy arrl Halk Petra, a Szzadvg Alaptvny vezet elemzje mrcius vgi rsban is rmutatott, Ausztria megksve hozta meg a koronavrus terjedst fkez intzkedseit, amelynek gazdasgi httere is lehetett. Atiroli Ischgl vrosbl mr februr vgn tvoztak igazoltan koronavrussal fertztt eurpai llampolgrok, akik aztn mit sem sejtve terjesztettk tovbb a krt. Hollandiban mr majdnem ngyzzan jeleztk, hogy krtrtsi ignnyel fognak fellpni a tiroli hatsgokkal szemben, amirt ksve hoztk meg a skzpontok lezrst elrendel intzkedseket, egszen pontosan mrcius kzepn, amikor mr hetek ta terjedt a fertzs.

Ausztria vilgszinten s Eurpban is a legfertzttebb orszgok kz tartozik, igaz a jelenlegi 491 halleset nem kirv, st kifejezetten kedvez szmnak szmt a nyugat-eurpai llamokhoz kpest.

A Dutch News azonban arrl szmol be, hogy tbb szzan jeleztk mr krtrtsi ignyket amiatt, mert akkor is engedtk a turistkat s selket a tiroli skzpontokba, amikor mr lehetett tudni, hogy nagy a baj. A korltozsokat csak mrcius elejn kezdtk meghozni, de elszr akkor is csak a szrakozhelyeket zrattk be. A sfelvonk s splyk mg napokig mkdhettek, mgnemmrcius 15-n azonnali hatllyal kijrsi tilalmat rendeltek el Tirol tartomny egszre, mrcius 16-tl pedig az sszes tiroli szllsszolgltatt arra kteleztk, vessen vget a tli szezonnak.

Addig azonban eurpaiak ezrei vihettk magukkal mit sem sejtve a koronavrust. Az osztrk gyszsg most azt prblja felderteni, hogy trtnt-e brmilyen trvnysrts, gy mint gondatlan veszlyeztets jrvnygyi helyzet esetn.

A mr lezrtIschgl 2020. mrcius 13-n.Forrs: AFP/Jakob Gruber

Az egyik felperes,Susan de Best azt lltja, hogy egy 13 fs csoport tagja volt, amelyik februr vgnIschgl-ben selt, kzlk 11-en megfertzdtek a vrussal. Nem informltak minket megfelelen – mondta, hozztve, hogy egyikk, aki tneteket nem mutatott, de fertztt lett, megltogatta az anyjt, aki hrom ht mlva meghalt a koronavrus okozta fertzsben.

Peter Kolba gyvd, aki gyjti a kereseteket rmutatott, hogy amikor egy innsbrucki hotelben februr 25-n megjelent a vrus, lezrtk. De amikor 10 nappal ksbb ugyanez trtnt egy kedvelt turista ltogathelyen, az volt a reakci, hogy ferttlentettk a helyet s kicserltk a szemlyzetet, de nem zrtak be.

Ausztria perek tucatjaival vagy mg tbbel nzhet szembe, amennyiben bebizonyosodik, hogy a turizmus fenntartsa rdekben, de mr a vrus terjedsnek tudatban nem zrtk le a skzpontokat februr vgn.