Orosz-amerikai diplomciai konfliktus alakult ki egy kmper miatt Moszkvban

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Nem engedtk be John Sullivan amerikai nagykvetet htfn az orosz hatsgok ltal kmkedssel gyanstott volt amerikai tengerszgyalogos, Paul Whelan moszkvai perre.

A misszivezet, aki mr msodszor tett sikertelen ksrletet a trgyalsra val bejutsra, az igazsgszolgltats megcsfolsnak nevezte a “titkos” eljrst. Az amerikai nagykvetsg weboldaln tett bejegyzsben kifogsolta, hogy Whelannal nem ismertettk az ellene szl bizonytkokat.

A moszkvai vrosi brsg azzal indokolta a zrt trgyalst, hogy a per anyagainak llamtitkot kpeznek. Els alkalommal Sullivant a koronavrus-fertzs veszlye miatt bevezetett korltozsokra hivatkozva fordtottk vissza.Az 50 ves amerikai-brit-kanadai-r llampolgrt, egy autalkatrszeket gyrt michigani cg biztonsgi vezetjt 2018. december 28-n vettk rizetbe az orosz Szvetsgi Biztonsgi Szolglat (FSZB) gynkei egy moszkvai szllodban. Whelant azzal vdoltk meg, hogy egy llamtitkokat tartalmaz memriakrtya birtokba jutott.A vdlott viszont azt lltja, hogy csapdba ejtettk, az egy orosz ismerstl kapott adathordoz eszkzn tudomsa szerint egyebek mellett orosz templomokrl kszlt fotk voltak. Eltltetse esetn Whelan 10-tl 20 vig tart szabadsgvesztst kaphat.

A nagykvet, aki korbban azt mondta, hogy a per a Moszkva s Washington kztti kapcsolatok javtsnak akadlya, egyebek kztt felrtta az orosz igazsgszolgltatsnak, hogy Whelan az elmlt 16 hnap alatt nem beszlhetett senkivel a hozztartozi kzl. Tisztessges s prtatlan eljrst srgetett a vdlott szmra.

A moszkvai vrosi brsg egybknt htfn engedlyezte, hogy a vdlott havonta ktszer felhvhassa a szleit.

Az orosz klgyminisztrium szvivje, Marija Zaharova pnteki sajtrtekezletn azt hangoztatta, hogy a Whelan elleni eljrs az sszes vonatkoz szably tiszteletben tartsval s az orosz jogrenddel sszhangban zajlik.

A per mrcius 30-n kezddtt el. Whelan rossz bnsmdra s egszsgi problmkra panaszkodott. Zaharova azt mondta, hogy a vdlott az egybknt nem veszlyes panaszai miatt orvosi szakkezelsben rszeslt.