Örökre megváltozik a világ – Itt van néhány befektetés az új időkre

by Kevin | Last Updated: April 11, 2020

[ad_1]

Március végi cikkünk itt olvasható.

Microsoft

Az egyik részvény, amiről írtunk, a Microsoft papírja volt. Rengeteg pozitívumot lehetne kiemelni a vállalattal kapcsolatban: a cég bevételeinek nagy része szerződéshez vagy előfizetéshez kötött, így a felhő alapú Office 365, a vállalatirányítási szoftver, a Dyanamics vagy a Microsoft cloud computing platformja, az Azure. A globális koronavírus-járvány alatt korábban soha nem látott mértékben nőtt a vállalat csapatmunkaközpontja, a Teams iránti igény, március 31-én új csúcsot, 2,7 milliárd meeting-percet regisztráltak, ez 200 százalékos növekedés március 16-hoz képest, a Teamsben a videóhívásoknál 1000 százalékos volt a növekedés márciusban. Közben a Windows 10 már világszerte több mint egymilliárd eszközön fut. A cég mérlege erős, a likviditása nem kérdés, ugyanis 134 milliárd dollár készpénzen ül, miközben az adósságállomány kevesebb, mint 70 milliárd dollár. Nyilván vannak kockázatok is, a várható vállalati csődök következtében akár jelentős számú felhasználót veszíthet a cég, és lehetnek olyan felhasználók is, akik a romló gazdasági környezetre reagálva mondják fel szerződéseiket, előfizetéseiket.

A legfrissebb ajánlások alapján 32 elemző vételre, 3 tartásra ajánlja a vállalat papírjait, eladás ajánlás a Reuters adatbázisában nincs, vagyis kifejezetten optimisták az elemzők a Microsoftra. A célárak átlaga 186 dollár, ami 13 százalékkal magasabb, mint a mostani árfolyam.

Március 25-én, amikor írtunk a vállalat részvényéről, 148 dolláron állt az árfolyam, onnan 15 százalékkal egészen 170 dollárig emelkedett az árfolyam, csütörtökön pedig 165 dolláron zárt. Felfelé a korábbi lokális csúcs, a 170 dollár, majd a 175 dollár körüli szint leküzdése a kulcs.

Alphabet

Az Alphabettel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy a vállalat hatalmas, közel 120 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik, ez pedig ellenállóvá teheti a válságban, és új növekedési lehetőségeket teremthet a válság után. További pozitívum, hogy a vállalat magas profitmarzsokkal működik, az elmúlt években 20 százalék felett állt a nettó profit marzs, ez is egyfajta védettséget jelent egy válságban. Nyilvánvalóan vannak kockázatok is, a vállalat bevételeinek nagy része reklámbevételekből származik, a reklámbüdzsék egy részének befagyasztása nyilvánvalóan érzékenyen érinti az Alphabetet is, egyes becslések szerint a Google bevételeinek akár 40 százaléka is kötődhet azokhoz az online reklámbevételekhez, amik a most nehéz helyzetbe jutott szektorokhoz, mint az utazás, éttermek, hagyományos kiskereskedelem kapcsolódnak.

A kockázatok ellenére az elemzők kifejezetten optimisták az Alphabetre, 35 elemző vételre, 4 tartásra ajánlja az Alphabet részvényeit. A célárak átlaga 1507, ami 25 százalékkal magasabb, mint a csütörtöki záróár.

Márciusi cikkünk idején 1130 dolláron állt az Alphabet árfolyama, most csütörtökön pedig 6,7 százalékkal feljebb, 1206 dolláron zárt. Amennyiben folytatódik az emelkedés, akkor az 1270-1300 dollár körüli zóna foghatja meg a felpattanást.   

Walt Disney

A cégben és a részvényeiben egyértelműen a streaming-szolgáltatás, a Disney+ jelenti a fantáziát, miközben a világ bezárkózik, az emberek a korábbinál lényegesen több időt töltenek otthon, ez pedig meglátszik a streaming szolgáltatók forgalmában is, a Walt Disney nemrég arról számolt be, hogy a streaming szolgáltatásának előfizetői száma átlépte az 50 milliót. Persze a Disney is megszenvedi a koronavírus-járványt, a vállalat az Egyesült Államokban, Kínában, Japánban és Franciaországban is bezárta a Disney parkokat, és számtalan film és sorozat forgatását állították le, ráadásul az is nehezen becsülhető, hogy amennyiben az élet újra normalizálódik valamelyest, hányan mondják majd fel Disney+-előfizetéseiket.

Az elemzők optimisták, 20 elemző vételre, 4 tartásra ajánlja a vállalat részvényeit. A célárak átlaga 134,7 dollár, ami 29 százalékkal magasabb, mint a legutóbbi záróár.

Márciusi cikkünk írásakor 98 dolláron állt az árfolyam, onnan 10 százalékkal 108 dollárig ralizott, addig a szintig, amit korábbi cikkünkben is olyan szintnek neveztünk, amit érdemes figyelni (fontos Fibonacci-szint is), csütörtökön onnan fordult le napon belül az árfolyam. Fölfelé izgalmasabb szintek 116, majd 123-124 dollár körül húzódnak.   

Netflix

A Netflix nagyjából a videostreaming szinonímája, az, hogy mi benne most a fantázia (és a kockázat), az nagyon hasonló a Disneyhez, csak itt nincsenek például a parkok. A lehetőség a felhasználói szám és ezzel együtt a bevételek növekedése, a kockázat az elhúzódó járványban az, hogy sok produkció egyszerűen nem készül el vagy elhúzódik a készítés, premier, ráadásul a járvány után sokan visszamondhatják az előfizetéseiket.

Az elemzők inkább optimisták, 27 elemző vételre, 9 tartásra, 6 eladásra ajánlja a Netflix részvényeit. A célárak átlaga 369, közel annyi, mint a legutóbbi záróár.

Márciusi cikkünk megjelenésekor 357 dolláron állt a Netflix, most 3,4 százalékkal áll magasabban, mint akkor. Felfelé a 385-395 közötti zónát érdemes figyelni.

Amazon

A tömeges boltbezárások miatt világszerte alaposan felpörgött az online értékesítés, a világ legnagyobb online kiskereskedője, az Amazon is csak nehezen tud megbirkózni a kereslet növekedésével, a héten be is jelentette a vállalat, hogy a saját vásárlóinak a kiszolgálására fókuszál, és leállítja a más ügyfeleinek a kiszállítását végző, nemrég elindított szolgáltatását, amelyet a UPS és a FedEx konkurenciájának szánnak. Az Amazonban a sztori az, hogy nem csak a válság alatt, de utána is tovább növekedhet az online kiskereskedelem részaránya, és nem csak az átmeneti időszakban, amíg a vásárlók a bizonytalanság miatt nem járnak majd üzletekbe, a következő hónapokban biztosan, de vélhetően később is az elsőszámú élelmiszer-, egészségügyi- és háztartási áru kiskereskedő lehet több országban is az Amazon, a cég dominanciája tovább nőhet a következő években (az amerikai e-kereskedelmi piacon 40 százalék a részesedése). Ezen felül az Amazonban sztori a Just Walk Out szolgáltatás is, amelyet nem csak saját üzleteiben vezet be, de a konkurenciának is kínálja, ez lehet az Amazon új, több milliárd dolláros üzlete, a válság pedig felgyorsíthatja a vállalatok digitalizációját, ezek kiszolgálására ott az Amazon Web Services, a vállalat leggyorsabban növekvő és legprofitábilisabb szegmense.

Elsöprő optimizmus az elemzőknél: 49 vétel 2 tartás ajánlás. A célárak átlaga 2413 dollár, ami 18 százalékkal magasabb, mint a legutóbbi záróár.

Legutóbbi cikkünkkor 1940 dolláron állt az Amazon, most pedig 5 százalékkal feljebb, szinten pontosan annál a szintnél, amiről írtuk, hogy érdemes figyelni, múltbeli csúcsok és egy rés alja is nagyjából a 2045 dolláros szint közelébe esik. Az Amaz
on nagyon közel áll történelmi csúcsához, így ha folytatódik az emelkedés, akkor a csúcs körüli, 2185 dollár körüli szintet érdemes figyelni.

Zoom Video Communications

Ez a vállalat és részvénye a nagy hype miatt került fel a legutóbbi listánkra, de már akkor is kiemeltük, hogy a legtöbb árazási mutató alapján borzasztóan drága részvényről van szó. A cég alapvetően video alapú kommunikációt lehetővé tevő platformját világszerte vállalatok és magánszemélyek is használják. Sokak szerint a koronavírus mindent megváltoztat, most törnek át a gátak abban, hogy a vállalatok a jövőben hogyan kommunikálnak majd az alkalmazottaikkal, partnereikkel, ebben lehet eszköz a Zoom alkalmazása, a HD audio/video platform akár 1000 résztvevős online konferenciák megtartását is lehetővé teszi, integrált a Skype-pal és a Slack-kel is, Outlook, Gmail vagy iCal segítségével is ütemezhetők a meetingek, így a legnagyobb vállalatok igényeit is kiszolgálja.

Az elmúlt napokban inkább negatív hírek érkeztek a vállalat videóplatformjával kapcsolatban, biztonsági problémák miatt a Google kitiltotta a Zoom desktop verzióját, Tajvan és Németország is korlátozásokat vezetett be és a SpaceX sem használja a Zoomot. Ezekre reagálva a cég tanácsadóként igénybe veszi a Facebook korábbi biztonsági főnökének szolgálatait, és igyekszik befoltozni a biztonsági lyukakat.

Az elemzők megosztottak, 7 vétel, 13 tartás és 3 eladás ajánlás van a legfrissebbek között a Zoomra. A célárak átlaga 116 dollár, 7 százalékkal alacsonyabb, mint a mostani árfolyam.

Korábbi cikkünk megjelenésekor 144 dolláron állt az árfolyam, most annál több mint 13 százalékkal lejjebb, 124,5 dolláron zárt a Zoom. Felfelé a 135 dollár körüli szintet érdemes figyelni, és azt is, hogy emelkedő trendben marad-e az árfolyam.

Címlapkép: Ben Hasty/MediaNews Group/Reading Eagle via Getty Images[ad_2]

Source link