Betett a koronavírus Európa egyik legnagyobb bankjának

Óriási összegekkel készülnek az európai bankok a koronavírus miatt bedőlő hitelekre

Spread the love

A brit bankok, mint az HSBC és Lloyds, tettek félre a második negyedévben a legtöbb pénzt a rossz hitelekre, európai összesítésben ez az összeg mintegy 28 milliárd dollárt tesz ki.

 Úgy tűnik, továbbra is érezteti hatását a koronavírus-válság a bankszektorban, a 20 legnagyobb európai bank mintegy fele több tartalékot képzett ugyanis a rossz hitelekre a második negyedévben, mint az elsőben. A többiek vagy ugyanannyit, vagy kevesebbet, mint az első negyedévben. Láthatóan a bankszektorban sincs tehát egyetértés arról, milyen hosszabb távú gazdasági hatásai lesznek a vírusnak.

Az európai bankoknál is pesszimistábbak az amerikaiak, ahol ennél jóval több a tartalék, ami egyrészt utal a tengerentúli pénzintézetek magasabb profitjaira, másrészt a koronavírus terjedésének ottani aggasztó számaira. Itt a 8 legnagyobb bank összesen 41,5 milliárd dolláros tartalékot képzett, ez az első negyedévben 32 milliárdot tett ki.

Európán belül a második negyedévben a brit bankok tettek félre tehát a legtöbb pénzt az esetlegesen bedőlő hitelekre. Vannak azonban olyan pénzintézetek, mint az ING Group vagy a Deutsche Bank, amelyek jelezték, hogy szerintük ennél magasabb tartalékokra már nem kell számítani.

Címlapkép: Shutterstock


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *