Orbán Viktor tanácsadója sem hagyta szó nélkül a főigazgató kirúgását

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

A portál megkérdezte a volt minisztert, mire gondolt pontosan, és hogy mi a véleménye arról, hogy Kásler a járványhelyzet közepén mentette fel a kórházigazgatót.

Balog Zoltán azt mondta az Indexnek, tartja magát ahhoz, hogy nem kommentálja utódja döntéseit, lépésit, de mint korábbi, egészségügyért is felelős miniszter, fontosnak tartotta, hogy támogatásáról biztosítsa Cserháti Pétert. 

Mint Balog az Indexnek elmondta, 30 éve ismeri Cserhátit, minisztersége alatt hat évig dolgoztak együtt, mind szakmailag, mind emberileg kiváló embernek tartja. „Cserháti Péter vezetőként rendet tett az OORI-ban, felszámolta a kórház adósságait, és irányítása alatt európai szintű intézményt csinált belőle”. Hozzátette:

Péter elkötelezett orvos, ő az utolsó, aki emberéleteket veszélyeztetne. A betegeivel, kollégáival és feletteseivel is mindig úgy viselkedett, hogy az példa lehet minden egészségügyi dolgozó számára.

Az EMMI nem hátrál

Ezzel a volt emberi erőforrások minisztere konkrétan az EMMI hétvégén megfogalmazott, Cserháti Péter kirúgásának okaira reagált. A tárca ugyanis azt közölte, hogy Cserháti Péter nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a járványügyi veszélyhelyzetben a felkészülésre. A felkészülés elmaradásával az igazgató veszélyeztette szerintük a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást. Azt is hozzátette akkor az EMMI, hogy aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan. A dolgozók a minisztérium állítását tételesen cáfolták a miniszterelnöknek írt nyílt levelükben. Kásler Miklós továbbra is kerüli a nyilvánosságot, a főigazgatói kirúgásokat a tévéműsorokban a miniszter tanácsadója védi meg.

Az egymásnak ellentmondó állításokat a minisztérium igyekezett feloldani kedden az ATV-nek nyilatkozva. „A Nemzeti Népegészségügyi Központ április 10-ei ellenőrzésekor kiderült, hogy egyetlen ágyon sem tud fogadni koronavírus-fertőzött beteget az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, és maga a volt főigazgató csak április 16-ra ígért 20 ágyat a miniszteri utasításban szereplő több mint 200 ággyal szemben. Az erről szóló jegyzőkönyvet a volt főigazgató is aláírta. A minisztérium nem vizsgálja felül a döntését, mert dr. Cserháti Péter volt főigazgató nem készítette fel intézményét megfelelő időben a koronavírusos betegek fogadására, és ezzel komolyan veszélyeztette a járvány elleni sikeres védekezést és a betegellátást” – írta a minisztérium a csatornának azon kérdésére, hogy a leváltásáról szóló döntés nyomán támadt tiltakozás hatására elképzelhető-e, hogy a minisztérium felülvizsgálja korábbi döntését és visszahelyezi Cserháti Pétert a főigazgatói pozícióba.