Orbán Viktor elárulta, mikorra várható a koronavírus-járvány csúcspontja Magyarországon

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

Felteszi a kérdést a kórház igazgatójának, hogy a magas ágyszám-elvárásokat teljesíteni tudják-e a koronavírus-járványra való felkészülés érdekében. Az igazgató határozott igennel felel. 38 beteg van a kórházban és ebből ketten vannak gépen – hangzik el.

Azt mondom, hogy május 3-ára, mire a szakemberek elmondták, hogy a csúcs felfut, addigra az 5000-es lélegeztető-készülékszám meglesz. Az már nagyjából biztonságos és ez a szám fel fog menni 8000-re

– jelezte a videóban a miniszterelnök, aki szerint a 8000 gép már bármire elég, akár háború idején is, az akkora mennyiség.

Felfutó szakaszban, de mennyire?

Ahogy ma reggeli cikkünkben is bemutattuk, a járványgörbe még felszálló ágban van. Mai tájékoztatóján ezt hangsúlyozta az országos tisztifőorvos is. Az operatív törzs tájékoztatóján az a kérdés is előkerült, hogy a koronavírus-fertőzöttek 40%-a szorul kórházi kezelésre, amire Müller Cecília úgy válaszolt, hogy ez az arány körülbelül megegyezik megfigyelhető adatokkal (40-50% az arány a legtöbb országban).

Ennek kapcsán már korábbi cikkünkben is felhívtuk a figyelmet arra, hogy Müller Cecília a tájékoztató korábbi részében még arról beszélt, hogy a fertőzöttek 80%-a tünetmentes, így nem világos, hogy a kérdés és a rá adott válasz pontosan mit jelent. Jelenleg az 1916 főnyi összes fertőzöttből 250 gyógyult, 189 elhunyt, így az aktív esetek száma 1477 fő, és mivel a mai adatok szerint közülük 784 van kórházban, így valójában az aktív fertőzöttek 53%-a van kórházban. Feltehetően ezt igyekezett megerősíteni Müller Cecília azzal, hogy ez nemzetközi adatok alapján normálisnak mondható. Hozzá kell azonban tenni, hogy ennél sokkal kisebb arányban kerülnek kórházba nemzetközi szinten a diagnosztizált betegek közül, ami szintén arra vezethető vissza, hogy Magyarországon kifejezetten kevés tesztet végeznek el, ami alacsony esetszámot eredményez és így a 189 halálozási szám az 1926 esethez képest az egész régióban kiugróan magas, 9,9%-os halálozási rátát produkál. Egyébként se ennek a kiugró értéknek az okára, se arra nem érkezett magyarázat ma sem, hogy miért rendelte el a mai napi határidővel bő 30 ezer kórházi ágy kiürítését a kormány – hiszen ilyen jellegű kényelmetlen kérdések el sem hangoztak a tájékoztatónak nevezett eseményen.

A MOK magyarázatot vár

Emlékezetes, a mai napig az operatív törzs utasítása szerint a rendelkezésre álló kórházi ágyak 50%-át kellett felszabadítani a koronavírusos betegek számára, ami összesen közel 32 ezer ágy. A friss utasítás egyúttal lehetőséget ad a megyén belüli kórházi ágyak átcsoportosítására. A Magyar Orvosi Kamara azonban vasárnapi levelében számon kérte az ellátórendszer átalakításának és felkészítésének folyamatát Kásler Miklós tárcavezetőn. Ebben Kincses Gyula, a MOK elnöke szerint a kormányzat adós a magyarázattal, mivel a jelenlegi intézkedések (ágyfelszabadítás mértéke) és a jelenlegi epidemiológiai adatok egyáltalán nincsenek összhangban. A kamara kiemelte:

EZEK A JELZÉSEK ANNYIRA SÚLYOS JÁRVÁNYHELYZETRE VALÓ FELKÉSZÜLÉST SEJTETNEK, AMI EGYETLEN EURÓPAI ORSZÁGBAN SINCS, MESSZE SÚLYOSABB LENNE MINDEN EDDIGI GÓCPONT ORSZÁG ARÁNYOS ADATAINÁL (PL. SPANYOL, BELGA).

Ezek alapján érthető, ha a kórházi érintettek magyarázatokat kérnek, hiszen nekik kell végrehajtani az utasításokat. A Magyar Orvosi Kamara elnöke a nyilvánosságra hozott levele elején azt emeli ki Kásler Miklósnak, hogy „az ellátórendszerben fokozódik a bizonytalanság és a feszültség, mert számukra ad hoc utasítások alapján, a célállapot és az odavezető folyamat ismerete nélkül zajlik az egészségügyi rendszer járványhelyzet miatti szükségszerű átszervezése.”

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás