Orbán Viktor boldogan üzent az érettségiző fiataloknak

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

A járványhelyzet, a vizsgázók és a pedagógusok, valamint a felsőoktatási felvételiben érintettek érdekeinek figyelembevételével, csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg. Az írásbeli vizsgák május 21-ig tartanak, az egyes vizsgatárgyak napját és a lebonyolítás részletszabályait a hamarosan megjelenő kormányrendelet tartalmazza – tudta meg mindenki csütörtökön. Szóbeli vizsga kizárólag azon vizsgatárgyak esetében lehetséges, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsgarésze van (például hittan), továbbá szóbeli vizsgát kell szervezni testnevelés tantárgyból. Gulyás Gergely miniszter Kormányinfón mondott tájékoztatója szerint a vizsgázók száma egy teremben nem haladhatja meg a tíz főt, 1,5 méteres távolságot kell tartani. 

Mindezek után jelent meg csütörtökön este 10 óra után a miniszterelnök üzenete az érettségi előtt álló fiataloknak. Ezt írta a kormányfő:

Az érettségi még a járványban sem maradhat el. Nem olyan lesz, mint megszoktuk, de lesz. Hajrá, fiatalok!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) csütörtökön véleményezte a kormány érettségivel kapcsolatos döntését. A szakszervezet szerint a koronavírus-járvány miatt kockázatos megtartani – még korlátozott módon is – a vizsgákat. A PDSZ véleménye szerint a lehető legrosszabb döntést hozta a kormány: hiába kérték a szakmai szervezetek és szakszervezetek a széleskörű szakmai egyeztetést. Álláspontjuk szerint a most bejelentett intézkedés önmagában megkérdőjelezi az eddigi korlátozó rendelkezések hitelét, s az a fegyelem, amellyel a magyar társadalom alkalmazkodott a kialakult helyzethez, lazulni fog, és az eddigi áldozatok értelmetlenné válnak.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala