Orbán: Úgy számolok, hogy május 3. után lépésről lépésre megpróbálhatunk visszatérni a megszokott kerékvágásba

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor interjút ad Lukovits Milán szerzetesnek, a Mária Rádió mûsorigazgatójának 2020. április 20-ánFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán Viktor hétfő délután interjút adott a Mária Rádiónak, ahol természetesen a koronavírus-járvány elleni védekezés volt a fő téma. A miniszterelnök – az MTI szemléje szerint – azt mondta, számításai szerint 

„május 3-án eléri az ország a teljes önvédelmi képességet”, 

és onnantól megengedheti magának, hogy lépésről lépésre megpróbáljon visszatérni a megszokott, normális kerékvágásába. 

Igaz, ehhez hozzátette: erről majd május 3-án, 4-én tud legkorábban beszélni, hamarabb nem, de reméli, hogy akkor már – több ország tapasztalatával felvértezve – egy higgadt, nyugodt, komolyan vehető tervet tud bemutatni az országnak.

A kormányfő szerint jelenleg az is nagy kérdés még, hogy a „tüdőlövést” kapott magyar gazdaság sebei mikor gyógyulnak be. Több verzió illetve iskola van ebben a kérdéskörben, Orbán maga mindenesetre úgy véli: a visszaesés nem lesz akkora, mint a legtöbben gondolják, de a visszatérés lassabb lesz, mint azt az optimisták mondják. 

Orbán szerint jövő ilyenkorra érhet majd vissza arra a szintre a gazdaság, ahol két hónappal ezelőtt volt. A miniszterelnök ezután keresztény forgatókönyvről beszélt, ami úgy szól: „reménykedj a legjobban, készülj a legrosszabbra.”  Személyesebb hangvételre váltva ezután arról beszélt, neki most az a dolga, hogy felmérje, nagyságrendileg mennyi beteg lesz, közülük hánynak kell majd kórházi ágyat, intenzív ellátást, lélegeztetőgépet biztosítani. Azaz haditerv kell, erről szólnak most a mindennapjai. 

Orbán arra számít, hogy május 3-ára az ország eléri azt a felkészültségi szintet, ami alapján kijelenthető: van annyi orvos, ápoló, kórházi ágy és lélegeztetőkészülék, hogy a vírus elszabadulásának esetén is mindenkinek jut kórházi ágy illetve szükséges ellátás.

Aztán arról is szólt, hogy az ő élete is megváltozott a járványban: naponta százával találkozik emberekkel, akik kívül vannak a politika világán; papokkal, orvosokkal, betegekkel, ápolókkal. Most az a jelmondata, hogy „egyedül sohasem lehetsz elég okos, mindig segítségre van szükséged”, ezért minél több szempontot, embert igyekszik bevonni egyes döntésekbe, és kitűnő szakemberek segítik a döntéseit. 

Idézte Barabási Albert-László hálózatkutatót is, aki már öt éve megírta, hogy a világ nagyvárosi fejlődése előbb-utóbb valamilyen járványt fog előidézni az elkövetkező időszakban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.