Orbán szövetségeseinek a részvényei nagyot erősödtek a felhatalmazási törvény óta

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

A Bloomberg arról írt, hogy miután a Fidesz a felhatalmazási törvénnyel megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök hatalmát, a lépés az EU-ban sok kritikát kapott, ugyanakkor Orbán szövetségeseinek (a családjának és a barátainak tulajdonában álló cégek) részvényei kilőttek.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-ánFotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Az Opus Global Nyrt. árfolyama 57 százalékkal erősödött a március 30-i parlamenti szavazás óta, szemben a BUX-index 5,7 százalékos emelkedésével. A Mészáros és Tiborcz István tulajdonában álló Appeninn Nyrt. 25 százalékot nőtt, és a szintén Mészároshoz köthető 4iG Nyrt. is izmosabb lett. Mindhárom céget rendesen kitömik állami szerződésekkel.

Közben azt tervezik, 10 évre titkosítják a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításával kapcsolatos szerződéseket. A Magyarország történetének legnagyobb vasúti beruházásaként is hivatkozott gigantikus fejlesztés összértéke közel 590 milliárd forint, amit 15 százalékban a magyar állam, nagyobb részt pedig a kínai Eximbank fedez majd, és Mészáros Lőrinc cégcsoportja veszi ki a legnagyobb részt a munkálatokból.

Bár a gazdaságvédelmi intézkedések még mindig nem teljesen világosak, miután Orbán azt mondta, kormányzati segítséget nyújtanak a válság által legjobban sújtott szektoroknak (turizmus, építőipar), az Opus részvényei 20 százalékkal nőttek a következő napokban. (Bloomberg)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Kapcsolódó