Orbán a kórházi ágyak felszabadításáról: Egy nagy katonai jellegű akció kellős közepén vagyunk, ami okoz kényelmetlenséget

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

“Nem a legjobb hír azzal kezdeni, hogy továbbra is nagyon keveset tudunk a vírusról, pedig ez az igazság,” mondta a miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában. Orbán Viktor szerint ilyenkor az embernek az alapvető ösztönei lépnek működésbe: lát valami veszélyest dolgot amiről keveset tud, akkor óvatos. E mentén szervezik a magyar védekezést is, tette hozzá. 

“Pontosan tudom, hogy két-három gyerekkel otthon lenni egy lakótelepi lakásban, de egy kertes házban is, internetes oktatás, szóval az maga a dzsihád,”

mondta, de egyelőre azt javasolja, hogy még  tartsák hatályban a korábbi korlátozásokat, és ne lazítsanak az intézkedéseken. 

A kórházi ágyak felszabadításáról a miniszterelnök elmondta, hogy

“mint a tánctanórán, menjünk vissza kályhához. Vegyük végig, hogy mit miért csinálunk.”

Szerinte a járvány lassítása mellett a kórházak felkészítése zajlott az utóbbi időben, mindezt úgy, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülnek.

“Magyarországon van 1000 idős otthon, ha mindegyikből csak 10 kapja el a vírust, akkor az 10000 ezer beteg,”

mondta. Orbán hozzátette: a szakértőket meghallgatva, és ismerve a viszonyokat, arra jutott, hogy “szükségünk lesz 8000 lélegeztetőgépre és 30000 szabad ágyra.” A 68 ezer magyar kórház 34 százaléka üres volt, ezen felül 16 százaléknyit kellett felszabadítani, tette hozzá. Elismerte, hogy utóbbinak kialakítása okoz nehézségéket, de azt, hogy kiket küldenek haza, azt szerinte nem a politika, hanem a szakma dönti el. 

“Egy nagy katonai jellegű akció kellős közepén vagyunk, ami okoz kényelmetlenséget. Ha nem volna járvány, nem lenne kényelmetlen az életünk. De van. Nem mi csináltuk, úgy kaptuk a nyakunkba másoktól,”

tette hozzá. A főváros fenntartásában működő Pesti úti idősotthonban kialakult járványhelyzetre úgy reagált, hogy

az nem maradhat következmények nélkül. De a felelősségre vonásnak nem most jött el az ideje. 

“Most a főpolgármesterrel és a többi polgármesterrel is a lehető legszorosabb, bajtársaiasabb együttműködésre törekszem, mert a veszély nem múlt el,” tette hozzá. 

“Intelligens nép a mienk, annak dacára, hogy nem mindig nyilvánvaló, de összeségében ilyenkor a baj idején az jól látható, hogy van egy velünk született intellegencia, ami azonnal megmondja nekünk, hogy mi a mi dolgunk és felelősségünk”

mondta az egyéni felelősség fontosságáról. Úgy látja, hogy az igazán nehéz helyzet most következik majd, arra kell számítani, hogy belépünk a tömeges fertőzés időszakába. Szerinte ekkora minden a helyére kerül, lesz addigra elegendő ágy, lélegeztőgép és hozzá személyzet. Nagy Katalin riporter kérdésfelvezetésére, miszerint a mostani adatok szerint Magyarország a negyedik legbiztonságosabb ország, Orbán közbeszólt:

ezt ne vegyük túl komolyan. Egy mérkőzés 60. percében teljesen mindegy, hogy mi az állás, majd ha lefújják a mérkőzést, az számit. 

Látja, hogy sokan viccelődnek a 13. havi nyugdíj visszaépítését, de szerinte arra az élettapasztalatra regált ezzel a kormány, hogy ha válság van, akkor nyugdíjcsökkentés is lesz. 

“Azt szeretném világossá tenné, hogy ilyen nem fordul elő,”

zárta az interjút. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.