Olaszorszgban ktszz al cskkent a halottak szma

by Kevin | Last Updated: May 16, 2020

Olaszorszgban szztvenhrommal emelkedett a halottak szma egy nap alatt a polgri vdelem szombat esti adatai szerint, s gy elrte a 31 763-t. A mindennapi let htfre tervezett jraindulsa eltt a jrvnygrbe lefele vel, kivtelt tovbbra is Lombardia jelent.

A halottak szma cskkent az egy nappal ezeltti 242-hz kpest, s ktszz al sllyedt. Utoljra mjus 4-n volt ez szm ktszz alatt.
Az aktv fertzttek szma tbb mint ezernyolcszzzal cskkent a korbbi tbb mint ngyezer utn, s elrte a 70 187-t. Kzlk valamivel tbb mint 10 ezren vannak krhzban, az intenzv osztlyon kezeltek szma 775-re cskkent. A gygyultak szma tllpte a 122 ezret. A gygyultakat s a halottakat is szmolva a diagnosztizlt fertzttek szma elrte a 224 760-t.

A gcpontnak szmt Lombardiban is jelentsen cskkent a halottak szma, amely egy nap alatt 39 volt a korbbi 115-hoz kpest. A huszonngy ra alatt szrt fertzttek viszont 399-re emelkedett az egy nappal ezeltti 229 utn. A tz millis tartomnyban 84 ezer fltt van a diagnosztizlt fertzttek szma, tllpte a 15 ezret a halottak.

Kimrik a koronavrus-fertzs elkerlshez elrt tvolsgot az asztalok kztt a npolyi Gambrinus nev kvz dolgozi a jrvnygyi korltozsok enyhtsnek msodik szakaszban 2020. mjus 14-n.Forrs: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Htftl jraindul az let Olaszorszgban, tbb mint kt hnap utn engedly nlkl lehet mozogni, kzlekedni, jnius 3-ig egyenlre csak a tartomnyokon bell. Engedlyezett lesz a bartok kztti tallkozs, de a csoportosuls elkerlsvel. Megnyitjk a kereskedelmet, vendgltst, szllodkat, piacokat, jtsztereket, strandokat, mzeumokat s templomokat is. Ktelez lesz a szjmaszk hasznlata, tbbek kztt az zletekben, a tmegkzlekedsi eszkzkn, a taxikban, valamint a strandok s a szllodk kzs tereiben is. Fel lehet keresni a htvgi hzakat, ktelez lesz a helyfoglals a mzeumokban s strandokon is, amelyeknek tizenngy napig meg kell rizni a vendgek nvsort. Nem engedlyezettek a bfasztalok, a kvhzakban s a fodrszatokban a kzs jsgok olvassa, kszpnz helyett krtyahasznlatot szorgalmaznak.

A napozgyak kztti biztonsgos tvolsgot mrik munksok Capocotta tengerpartjn 2020. mjus 12-n.Forrs: MTI/EPA/ANSA/Emanuele Valeri

A rmai kormny legalbb egy mterben szabta meg a szemlyek kzti biztonsgi tvolsgot, amit helyszke miatt szmos zlethelysg, pressz, fodrszat sem tud betartani. Az vintzkedseket betart munkaadkat nem terheli polgri s bntetjogi felelssg az alkalmaztottak vagy vendgek esetleges fertzdse esetn, a szablysrtket 400-tl 3000 eurig terjed brsggal sjthatjk.

A mintegy 350 ezer olaszorszgi kereskedelmi, vendgltsi, idegenforgalmi, szolgltatsi vllalkozst tmrt Confesercenti adatai szerint tz zlethelysgbl htftl csak hat fog jranyitni. A tbb hetes bevtelkiess miatt nem minden vllalkozs kpes jraindulni a ferttlents, valamint az vintzkedsek kltsgeit is kifizetve. Az olasz szllodsok szvetsge gy szmolta, hogy klfldi turistk nlkl hatvan szzalkkal esik vissza a szllodk forgalma.

“Nehezebb az jrainduls, mint a zrs volt” – nyilatkozta Giuseppe Conte olasz kormnyf. A kormnykzeli La Repubblica napilap gy ltta, az olaszok szegnyen, magukra hagyottan s dhdten lpnek ki a karantnbl.Rma fpolgrmestere Virginia Raggi, az t Csillag Mozgalom (M5S) kormnyprt politikusa szerint a vrosokat “trsadalmi forradalom” fenyegeti.

A jrvnygrbe alakulst naponta s tartomnyok szerint ellenrzik, esetleges ersds esetn ismt szigortjk az vintzkedseket.