Olaszország még közel sem nyerte meg a koronavírus elleni harcot

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Ahogyan az új koronavírus-esetek görbéje laposodni kezdett Olaszországban, a régiók és kormány közötti tárgyalások is fokozódnak, a korlátozások hamarosan az úgynevezett 2. szakaszba léphetnek, melynek értelmében fokozatosan újraindítják az olasz gazdaságot. 

“Az adatok azt mutatják, hogy a tünetekkel rendelkező koronavírusos személyek száma csökken – mondta Silvio Brusaferro, a Nemzeti Egészségügyi Intézet vezetője, aki szerint az esetek száma nem fog nullára csökken május közepére, ami egyben  azt is jelenti, hogy a fertőzés akkor is terjedni fog. Rendkívül fontos lesz a betegek azonosítása, a tesztek elvégzése, a kapcsolatok nyomon követése és izolálása, és a vörös zónák létrehozása. 

Az olasz miniszterelnök várhatóan a hétfőn fogja kidolgozni a gazdaság újranyitásával kapcsolatos intézkedések rendjét, május 4-én pedig készen állhat az ország, hogy a járványhelyzet 2. szakaszába lépjen. Roberto Speranza az olasz egészségügyi miniszter hétfőn az olasz rádióban felhívta mindenki figyelmét, hogy bár közeleg a második szakasz, de a harcot még nem nyerték meg. 

Közben Lombardiában úgy tűnik, hogy hamarosan enyhítenek a járványügyi intézkedéseken, az elmúlt héten ugyanis – a koronavírus által leginkább sújtott olasz , ahol a halálesetek csaknem felét regisztrálták – már bemutatták azokat az iránymutatásokat, amely mellett a termelési tevékenységek újraindulhatnak. Kiemelt hangsúlyt kap például a digitalizáció és továbbra is fontos lesz, hogy teszteket végezzenek és a dolgozók kerüljék a közeli személyes kontaktust.