Nincsenek szavak az Eurpai Kzilabda Szvetsg mokfutsra

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Az Eurpai Kzilabda Szvetsg szereti magt a sportg legprofibb szervezetnek belltani. Amit azonban a koronavrus-jrvny kitrse ta mvelnek, arra csak sznakozssal lehet tekinteni. Persze a jl tejel klni aranytehn elengedse fjdalmas lps lenne a testletnek. Hogy kzben mi lesz a fszereplkkel, a sportolkkal? Senki sem tudja.

Cstrtkn rkezett a hr, ez gy szlt, hogy a frfi kzilabda Bajnokok Ligja 2019-20-as szezonjnak ngyes dntjt 2020. december 28-29-n rendezik meg Klnben.

A hr gy, kijelent mdban ltott napvilgot. Ugyan ma a fldn egyetlen ember sem tudja, hogy ennek az vnek a vgn hol tart majd a vilgjrvny, de ez az EHF vezetit nem zavarja. Az EHF kapkodsnak jabb eredmnye a tegnap kzztett dtum, amely – termszetesen – ezer sebbl vrzik. Nzzk a dolog szakmai oldalt.

  • 2020. december 28-29-n elvileg teht Klnben rendezik a Final Fourt. Az, hogy az oda bejut csapatok keretei kzben megvltoznak, hogy egyes jtkosok addigra mr ms egyttesekben jtszanak, senkit sem rdekel.
  • Kzben ne feledjk el azt sem, hogy a BL Final Four meznye sem ismert, hiszen mr a nyolcaddntket sem tudtk lejtszani a csapatok. De a klni ngyest persze adminisztratv ton is ki lehet jellni, amint erre mr utaltak tbben is.
  • 2021. janur 14-n kellene elkezddnie az egyiptomi frfi kzilabda-vilgbajnoksgnak. A tornt szervez IHF eddig azt hangoztatta, hogy ez az esemny nincs veszlyben. Kt httel a BL-dnt utn teht indulna a vb, amelynek a meznye sem ismert.
  • Hiszen a vb-selejtezket sem lehetett mg lejtszani, gy azt sem tudjuk, hogy Magyarorszg kijut-e az egyiptomi vb-re. Nagy sz nem kell ahhoz, hogy azt mondjuk: sportszakmailag rltsg lenne a vilgbajnoksgot az eredeti idpontban rendezni. De a vb-selejtezknek sem lehet tudni az idpontjait.
  • Valamikor le kellene jtszani a frfi (s a ni) olimpiai selejtezket is, ezeknek az idpontja is krdses.
  • Hiszen – elvileg – 2021 nyarn olimpia is lesz Tokiban.

Azt gondolom, ha pusztn ezt a felsorolst tekintjk t, lthatjuk: a vilg legjobb frfi kzilabdzira eszement terhels s utazs vrna. Mindezt gy tervezi az EHF (s az IHF), hogy kzben a vilgjrvny hatsait senki sem tudja most felmrni. Ki tudja ma megmondani, hogy 2020. december 28-29-n Nmetorszgban lehet-e tmegrendezvnyeket tartani, hogy a nzk – akik mr megvettk a jegyeket a klni esemnyre – egyltaln bemehetnek-e a csarnoknba? Ezekre a krdsekre ma felelsen senki sem tud vlaszolni.

Termszetesen nem kell nagy sz ahhoz, hogy tudjuk: mindez a pnz ldzse jegyben zajlik. (Hogy kzben mi trtnik a sportolkkal, az szinte senkit sem rdekel, de az EHF vezeti most szinte biztosan nem ezzel foglalkoznak.) A frfi kzilabda Bajnokok Ligja ngyes dntje az eurpai szvetsg aranytehene, amely eddig csodlatosan tejelt. Kln, egy 20 ezer nzt befogad Arna, minden jegy eladva, ott vannak mg a tvs jogdjak, meg minden egyb reklmszerzds. (Ehhez kpest a ni Final Four csak egy, a sarokban megtrt kistes, amelynek megrendezst szeptember elejn tervezi az EHF Budapesten. Vagy bejn, vagy nem. ) Valahol rthet az a pnik, amely az EHF dntshozira rragadt: a jelek szerint fel sem merlt bennk az a lehetsg, hogy a 2019-20-as szezont lezrjk, hogy azt mondjk: a koronavrus-jrvny miatt idn nem lesz BL-dnt. Nem teszik meg, mert ez a dnts annyi pnztl fosztan meg a szervezetet, amely szintn nehezen mrhet krokat okozna az EHF-nek.

Ezzel egytt az Eurpai Kzilabda Szvetsgtl sokkal profibb s humnusabb megoldsokat remlne mindenki. A jelek szerint erre mg vrni kell egy keveset.