Fordulat az európai tőzsdéken - Portfolio.hu

Nincs megállás: új csúcson a Nasdaq és az arany az amerikai mentőcsomag késlekedése mellett is

Spread the love

Nancy Pelosi, az amerikai Képviselőház demokrata házelnöke ma azt jelezte, hogy jó hangulatban telnek az egyeztetések a republikánusokkal az újabb amerikai mentőcsomagról és van előrelépés, de még mindig messze vannak a felek a mentőcsomag méretéről és a munkavállalóknak juttatott pénzkifizetési program folytatásáról. Mindenesetre már ez is elég ahhoz, hogy a piaci reménykedés új csúcsra hajtsa a Nasdaqot 11 ezer pont felett, illetve a két másik vezető index is mérsékelten emelkedni tudjon.

Ma egyébként a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma a vártnál nagyobb mértékben háromhetes mélypontra csökkent, igaz még mindig több mint 30 millióan kapnak segélyt, miközben hirtelen 54%-kal megugrott júliusban a megszüntetett álláshelyek száma. Összességében tehát vegyes munkaerőpiaci adatokat kaptunk ma és remélhetőleg tisztábban látunk majd a holnap megjelenő átfogó júliusi amerikai munkaerőpiaci jelentés segítségével. A piaci konszenzus szerint a júniusi kirobbanóan nagy, 4,8 millió fős új nem-mezőgazdasági álláshely után további 1,55 milliónyi álláshely jött létre, és ezzel a 11,1%-os munkanélküliségi ráta 10,5%-ra csökkenhetett.

Az arany unciánkénti árfolyama hétfőn lépte át a 2000 dolláros szintet és azóta 2060 dollár közelében új történelmi csúcsra ért ma, azaz nincs megállás a sárga nemesfém szárnyalásában sem. Ez a folytatódó Fed-pénznyomtatás árazását, az abból eredő inflációs következmények elleni védelemre felkészülést is sugallja a befektetői közösségben.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *