Nha a remnytelennek tn kzdelem is hozhat eredmnyt

Nha a remnytelennek tn kzdelem is hozhat eredmnyt

Spread the love

A legbtrabb falu cmet visel Vas megyei kzsg Kercaszomor kes pldja annak, hogy nha a remnytelennek tn kzdelem megvvsa is gyzelemre vezethet s hozhat eredmnyt – hangoztatta a Miniszterelnksget vezet miniszter szombaton, amikor felavatta a telepls centenriumi emlkmvt, amelyet az 1920-ban indtott honvd fegyveres felkels emlkre lltottak.

Gulys Gergely nnepi beszdben gy fogalmazott: vannak helyzetek, amikor kzdelem nlkl nem lehet megmaradni, amikor btorsggal s elktelezettsggel remnytelennek ltsz helyzeteket is megfordthatunk, klnsen akkor, ha az igazsg a mi oldalunkon ll.

Gulys Gergely Miniszterelnksget vezet miniszter beszdet mond a szomorci hazavd fegyveres felkels 100. vfordulja alkalmbl lltott Communitas Fortissima emlkm avatsn a Vas megyei Kercaszomoron.Forrs: MTI/Varga Gyrgy

A miniszter elmondta, hogy ilyen helyzet volt az is, amikor egy kis falu laki 1920 augusztus elejn vllaltk a fegyveres harcot a sokszoros tlervel szemben, s noha a harcban nem gyzhettek – hihetetlen mdon s vratlanul – a Trianoni bkedikttum ellenre is sikerlt kivvniuk, hogy tovbbra is Magyarorszghoz tartozhassanak. Hozztette, hogy Trianon vszzados “szabadsg problmt” jelentett Magyarorszg szmra s folyamatos kzdelmet az elcsatolt terleteken l magyarok jogainak s nemzeti identitsunk megrzse rdekben.

Gulys Gergely Miniszterelnksget vezet miniszter koszorz akercaszomoriemlkm avatsn.Forrs: MTI/Varga Gyrgy

Mindenki magyar, akinek Trianon fj – jelentette ki Gulys Gergely, hangslyozva, hogy a kis falu btorsga, csakgy mint Balassagyarmat, a hsgfalvak s npszavazssal Magyarorszgon maradt Sopron pldt s hitet adott az egsz orszgnak.

V. Nmeth Zsolt, a trsg fideszes orszggylsi kpviselje kszntjben gy fogalmazott, hogy az igazi l trtnelem mindig az egyes emberek, csaldok trtnete, amelyek egytt a nemzet trtnelmt adjk. Ez a trtnelem aprl fira szll, egymsnak adjk t az emberek, gy trtnt ez az elmlt szz vben Kercaszomoron is, ahol nemcsak megriztk trtnetket, de a kell tisztelettel, megbecslssel adztak a hsk emlknek.

V. Nmeth Zsolt fideszes orszggylsi kpvisel, kiemelked nemzeti rtkek felgyeletrt felels miniszteri biztos a Communitas Fortissima emlkm avatsn.Forrs: MTI/Varga Gyrgy

Kapornaky Sndor, a kzsg polgrmestere szerint az emlkm s a krltte kialaktott park egyszerre szolglja majd az emlkezst, a hsk tisztelett s a szomorci tansvny kiindulpontjaknt az rsgbe rkez trzkat is.

Az nneplyes keretek kztt leleplezett s megkoszorzott – hat tonns bazaltkbl formlt – emlkmvn a fegyveres felkels 25 rsztvevjnek nevt rktettk meg.

Kapornaky Sndor polgrmester beszdet mond a kzsgben felavatott emlkmnl.Forrs: MTI/Varga Gyrgy

Szomorcot s Kerct 1920. augusztus 1-jn az antant ltal meghatrozott demarkcis vonalat megsrtve megszlltk a Szerb-Horvt-Szlovn Kirlysg csapatai, akikkel a helyi lakossg a hatrrkkel kzsen fegyveresen vette fel a kzdelmet. A megszllk tbbszrs tlerben voltak, ezrt a felkelst rkon bell levertk, a rszvtelt pedig megtoroltk.

A szomorci hazavd fegyveres felkels 100. vfordulja alkalmbl lltotthat tonns bazaltkbl formltCommunitas Fortissima emlkm, amelyena fegyveres felkels 25 rsztvevjnek nevt rktettk meg.Forrs: MTI/Varga Gyrgy

Ezt kveten a hatrmegllapt bizottsg gy dnttt, hogy Szomorcot vissza kell adni Magyarorszgnak, a megszllk kivonultak, a kzsg pedig 1922. februr 9-n ismt csatlakozott Magyarorszghoz.

Pldamutat helytllsukrt s btorsgukrt Kercaszomor kzsgnek s lakinak az Orszggyls 2008. oktber 27-n egy emlktrvnyt alkotva tlte oda a Communitas Fortissima, vagyis a legbtrabb falu cmet.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *