Ngy nap alatt ktszz fociplynyi terlet gett le

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Az elmlt idszakban annak ellenre megemelkedett a szabadtri tzek szma, hogy az egsz orszgban tzgyjtsi tilalom van rvnyben. Ez azt jelenti, hogy tilos tzet gyjtani a klterleti ingatlanokon fekv erdkben s fstsokban, valamint azok ktszz mteres krzetben, idertve a tzrakhelyeket, a vast s kzt menti fstsokat, valamint a parlag- s gazgetst is. Csak ott szabad kerti hulladkot getni, ahol azt nkormnyzati rendelet engedi. Tzgyjtsi tilalom idejn jellemzen ott is tilos az gets.

Ktszz fociplynyi terlet gett le eddig

A hsvti hossz htvgn szzht alkalommal riasztottk a tzoltkat szabadtri tzesethez. A legtbb beavatkozsra Borsod, Hajd-Bihar, Csongrd s Somogy megyben volt szksg. Tizenngy megyben egyttesen ktszz fociplynyi terlet gett le. Idn eddig mr csaknem ngyezer szabadtri tzeset volt, kztk hallos is.

Tizenngy ember megsrlt, egy, a kertjben gazt get ember pedig lett vesztette.

Forrs: https://www.katasztrofavedelem.hu/53/tuzgyujtasi-tilalom

ltalnos rvny a tzgyjtsi tilalom

A tzgyjtsi tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalk, tovbb az erdterleten s a szabadban trtn tzgyjts szablyai az albbiakban olvashatak.

Tzesetek szabad terleten trtn bekvetkezsnek nagyobb kockzata esetn, az erdgazdlkodsrt felels miniszter, fokozott tzveszly idszakt (tzgyjtsi tilalmat) llapthat meg, s hirdethet ki, egyeztetve a katasztrfavdelem kzponti szervvel (BM OKF).

Tzgyjtsi tilalom (fokozott tzveszly) idejn tilos tzet gyjtani az erdterleteken, valamint a fstsokban s az ezek 200 mteres krzetn bell lv klterleti ingatlanokon.

Ide rtendk a felsorolt terleteken tallhat tzrak helyek, a vast s kzt menti fstsok, de tilos a parlag- s gazgets is.

A tzgyjtsi tilalom (fokozott tzveszly) megllaptsa s visszavonsa fgg a meteorolgiai krlmnyektl, az erdben tallhat l s holt biomassza szrazsgtl s a keletkezett tzek gyakorisgtl.

Tbb helyrl is lehet informldni

A tzgyjtsi tilalomrl (fokozott tzveszlyrl) a Nemzeti lelmiszerlnc-biztonsgi Hivatal Erdszeti Igazgatsg (NBIH EI) kzlemnyt kld az rintett szervezeteknek, orszgos kzszolglati mdinak, s hivatalos honlapjn kzzteszi a tzgyjtsi tilalomrl (fokozott tzveszlyrl) szl trkpet. Az aktulis tzgyjtsi tilalomrl (fokozott tzveszlyrl) a NBIH EI hivatalos honlapja mellett tjkozdhat a www.erdotuz.hu weboldalon, az onnan is elrhet tovbbi szakmai honlapokon, amelyek szmos egyb hasznos informcival szolglnak a szabad terleten trtn tzgyjtsrl.

Forrs: https://www.katasztrofavedelem.hu/56/erdok-tuzvedelme#Erd%C5%91t%C5%B1zv%C3%A9delmi%20tervez%C3%A9s

A tzgyjtsi tilalom (fokozott tzveszly idszaka) megllaptsra vonatkoz krlmnyeket a NBIH EI minden nap rtkeli, s egyeztetve a BM OKF-fel dnt arrl,

hogy a kvetkez napon szksges-e tzgyjtsi tilalom kihirdetse, vagy nem.

A tzgyjtsi tilalom (fokozott tzveszly) a kzztteltl a visszavonsig (a helyzetben bekvetkezett vltozs kihirdetsig) l.

Erdtzben legett fenyves Bugacon. A tzgyjtsi tilalom megszegse szraz idben komol krokat okozhat, s tragdihoz vezethet (a kp illusztrci)Forrs: MTI/Ujvri Sndor

Az emltett honlapokon napi frisstssel megtekinthet, hogy van-e rvnyben tzgyjtsi tilalom (megllaptott fokozott tzveszly). A lakossg a lakhelye krnykn lv erdterletekrl a NBIH EI ltal ksztett interaktv erdtrkpen tallhat tovbbi informcit.

Veszly esetn hvja a 112-t, vagy a 105-t!

(Forrs: Belgyminisztrium Orszgos Katasztrfavdelmi Figazgatsg)