Népszava: Újra munkába állhatnak a 65 év feletti orvosok

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Segíts a szerkesztőségnek! Nélküled nincs 444.

Egy április 15-én kelt miniszteri utasítás jutott el a Népszava szerkesztőségéhez, miszerint azokban az egészségügyi ellátó intézményekben, ahol ez a működéshez feltétlenül szükséges

„a 65 év feletti dolgozók saját döntésük és felelősségük alapján vállalhatják a betegellátást.”

Azokat a dolgozókat, akik ezt nem vállalják, viszont semmilyen hátrány nem érheti – fogalmaz az utasítás.

A Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter szignójával ellátott levelet az intézményvezetőknek küldték, és a fentiek mellett Kásler arra bíztatja benne a munkáltatói jogkört gyakorló intézményvezetőket, hogy éljenek a munka törvénykönyvében biztosított lehetőségekkel,

amelyek szerint meg lehet tartani azoknak a dolgozóknak a jogviszonyát is, akik a veszélyhelyzet ideje alatt nem tudnak semmilyen módon a betegellátásban részt venni.

Kásler az Mt. 146. paragrafusának 2. bekezdésére hivatkozik, miszerint a munkáltató mentesítést adhat a munkavégzés alól, erre az időszakra a munkavállaló díjazásáról külön megállapodás születik a két fél között. A miniszter levele szerint ez a megoldás segítheti, hogy az intézményeknek ne kelljen megválniuk “tapasztalt, nagy szaktudással rendelkező” dolgozóiktól.

A Magyar Orvosi Kamara kérte a helyzet rendezését, de tájékoztatást nem kaptak a döntésről

A miniszteri utasítással kapcsolatban megkerestük a Magyar Orvosi Kamarát is. Lénárd Rita, a MOK alelnöke azt mondta a 444-nek, a kamara is csak a Népszava cikkéből értesült a hírről, hivatalos tájékoztatást a minisztériumtól eddig a pillanatig nem kaptak.

Pedig épp a MOK volt az a szervezet, amely egy április elején publikált nyílt levélben hívta fel a miniszter figyelmét, mennyire méltatlan helyzetbe kerültek a 65 év feletti kollégák, akiket nagy számban bocsájtanak el az intézményekből, mióta Kásler Miklós március 16-i rendelete alapján veszélyeztetettségük okán nem vehetnek részt a közvetlen betegellátásban.

A kamara szerint emiatt sok nyugdíjas korú orvos jövedelem nélkül maradhat. Akiket ugyanis közalkalmazottként továbbfoglalkoztattak az egészségügyben, azok nem vehettek fel öregségi nyugdíjat, csak nyugdíjkompenzációra voltak jogosultak. Ennek folyósítása azonban azonnal leáll a közalkalmazotti jogviszony megszűnésekor, a nyugdíjfolyósítás elindítása viszont a kamara szerint a járvány miatt most különösen  időigényes lehet. A MOK ezért kérte az EMMI-től, mint fenntartótól az idős orvosok közalkalmazotti státuszban tartását.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a nem koronavírusos betegek ellátása az egészségügyben többek között azért is akadozik a járvány kitörése óta, mert sok helyen nem sikerült pótolni azoknak a 65 év feletti orvosoknak a munkáját, akik veszélyeztetettségük miatt nem találkozhatnak betegekkel. Az Állami Egészségügyi Ellátási Központ 2018-as beszámolója alapján csaknem 15 ezer 65 év feletti orvos, és 30 ezer egészségügyi szakdolgozó dolgozik az országban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan
megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó,
bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak
a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan
még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon
kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek
lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a
saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Kapcsolódó