Nemzetbiztonsgi kockzatnak tartjk az amerikaiak a fertz betegsgeket

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

A fertz betegsgeket tartjk jelenleg a legnagyobb nemzetbiztonsgi kockzatnak az amerikaiak a Pew kzvlemny-kutat intzet htf este ismertetett felmrse szerint. A megkrdezettek 79 szzalka sorolta a jelents fenyegetsek kz a fertz betegsgeket.

A terrorizmus s az atomfegyverek terjedst a megkrdezettek tovbbra is nagy arnya – 73-73 szzalka – tartja jelents fenyegetsnek az Egyeslt llamokra nzve.

A kutatintzet megllaptotta: az j tpus koronavrus jrvnya alapveten megvltoztatta az amerikaiak gondolkodst. A nyugat-afrikai ebolajrvny 2014-es kirobbansakor a Pew szintn ksztett felmrst, akkor a megkrdezetteknek csak 52 szzalka gondolta, hogy a fertz betegsgek a legnagyobb veszlyt jelent jelensgek kztt vannak.

Kortl s prtszimptitl fggetlenl

Az intzet mrcius 3-a s 27-e kztt vgezte el most ismertetett kutatst, teht akkor, amikor mr javban tombolt a koronavrus-jrvny. Ezer embert krdeztek meg telefonon, s azt tapasztaltk, hogy a jrvnyveszlyt hasonlan tlik meg a klnbz korosztlyok, s nincs jelents klnbsg prtszimptik tekintetben sem. A megkrdezett republiknus szavazk 77 szzalka, a demokratkkal rokonszenvezknek pedig a 82 szzalka tartotta a fertz betegsgeket a legkomolyabb fenyegetsek kz tartoznak.

9/11 utn is hasonlan vltozott a megtls

Az els kommentrok emlkeztetnek arra: elemzk mr korbban megjsoltk, hogy az j tpus koronavrus megjelense s jrvnya megvltoztathatja az amerikaiak felfogst a nemzetbiztonsgi fenyegetsekrl. gy trtnt ez a 2001. szeptember 11-n elkvetett terrortmadsok utn is, amikor hatsukra – a felmrsek szerint – az amerikaiak legnagyobb tbbsge a terrorizmust s a muszlim vilgot jellte meg az Egyeslt llamokat fenyeget legnagyobb veszlynek.