"Nem lehet működő gazdaságunk, ha előbb nem orvosoljuk átfogóan az egészségügyi válságot" – írták a korlátozások feloldása ellen

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Ausztrália a határzár elrendelésének és az emberek mozgását korlátozó szigorú intézkedéseknek köszönhetően eddig elkerülte, hogy a koronavírus tömegesen szedjen áldozatokat, szemben a világ számos más fejlett országával. Míg az intézkedéseknek köszönhetően az új fertőzések napi száma negyven alá csökkent, a korlátozások várhatóan 16 éves csúcsra, tíz százalékra röpítik a munkanélküliséget. Miközben egyre többen követelik emiatt a korlátozások enyhítését, hétfőn 157 vezető egyetemi közgazdász arra szólította a kormányt, hogy a járvány megfékezését tekintse elsődleges feladatának.

“Nem lehet működő gazdaságunk, ha előbb nem orvosoljuk átfogóan az egészségügyi válságot” – írták. Az ausztrál kormány és a központi bank 203 milliárd amerikai dollárnak (66 ezer milliárd forint)  megfelelő összeget szándékozik pumpálni a gazdaságba a járvány okozta károk enyhítésére. Scott Morrison miniszterelnök a múlt héten azt mondta, hogy legalább négy hétig nem fog enyhíteni a korlátozásokon, és több tagállam miniszterelnöke is a közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályok betartására szólította a lakosságot.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint a 25 milliós Ausztráliában 6547 fertőzött van, és 67-en haltak bele a koronavírus okozta betegségbe.