Nem dolgoztunk többen augusztusban a GKI felmérése szerint

Nem dolgoztunk többen augusztusban a GKI felmérése szerint

Spread the love

Júliushoz képest augusztusban nem változott a foglalkoztatottság a GKI Gazdaságkutató Zrt. reprezentatív lakossági felmérése szerint. Júliusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma – a KSH jelentése szerint – az egy hónappal korábbihoz képest 3 ezerrel nőtt, 4 millió 460 ezer volt, ami a tavaly júliusinál 65 ezerrel kevesebb.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatásában a GKI jelezte: augusztusban a stagnálás feltehetően részben annak a következménye, hogy az idénymunka például a mezőgazdaságban, az építőiparban és a turizmusban már júliusban megjelent. A foglalkoztatás mégis nőhetett a külföldi vendégmunkások alkalmazása miatt, akikre javarészt nem vonatkoztak az egészségügyi beutazási korlátozások – tette hozzá a gazdaságkutató.

A felmérésre adott válaszok alapján

  • nőtt a munkahelyére bejáró foglalkoztatottak száma, miközben
  • a távmunkában foglalkoztatottak aránya hibahatáron belül,
  • a részmunkaidőben dolgozók aránya pedig érezhetőbben csökkent.
  • Enyhén emelkedett az állásidőn levők száma.

A további kilátások szempontjából nagy kérdés, hogy a magyar „kurzarbeit” lezárulása, a járvány új erőre kapása és a külföldi kereslet alakulása milyen hatással lesz a foglalkoztatásra – írta a GKI.

A gazdaságkutató augusztusban ezer megkérdezetten alapuló, reprezentatív lakossági felmérést végzett a magyar foglalkoztatási helyzet megismerésére. Az 1000-ből 679 volt foglalkoztatott, ami alig tér el a 15-64 évesek 69,6 százalékos, KSH által mért júliusi foglalkoztatási rátájától. A felmérés idején már nem voltak érvényben szigorú hatósági egészségügyi korlátozások, és még csak kevés ország esetében voltak érvényben ki-, illetve beutazási korlátozások.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *